PRAG

Plenković u Pragu imao niz bilateralnih susreta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski premijer Andrej Plenković, koji u četvrtak u Pragu sudjeluje na prvom sastanku na vrhu Europske političke zajednice, imao je niz bilateralnih sastanaka i sudjelovao na okruglom stolu na temu “Mir i sigurnost u Europi”.

Čelnici gotovo svih europskih zemalja okupili su se u četvrtak u Pragu kako bi razgovarali  o zajedničkim problemima vezanim uz sigurnost i energiju - posljedicama ruske invazije na Ukrajinu, na prvom i simboličnom samitu nove političke platforme, kluba 44 europske zemlje, ali bez Rusije.

Osim 27 zemalja članica EU-a na prvi sastanak pozvani su čelnici šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija), zatim Ukrajina, Norveška, Švicarska, Island, Armenija, Azerbajdžan, Moldavija, Gruzija, Lihtenštajn, Turska i Velika Britanija.

Nakon kratke plenarne sjednice, skup se veći dio vremena odvijao u raspravama na okruglim stolovima i u bilateralnim susretima. Bila su organizirana dva okrugla stola, jedan o miru i sigurnosti,  a drugi o klimi, energiji i gospodarstvu.

Premijer Plenković sudjelovao je u raspravi na temu mir i sigurnost u Europi, zajedno s francuskim premijerom Emmanuelom Macronom i estonskom premijerkom Kajom Kallas.

Plenković je tijekom popodneva razgovarao s predsjednikom Litve Gitanosom Nausedom, ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

“Razgovarali smo o bilateralnim temama i energetskoj suradnji, kao i pristupanju šengenskom prostoru i eurozoni”, objavio je Plenković na Twitteru.

U petak se održava neformalni samit čelnika 27 država članica EU-a, na kojem će glavne teme biti sigurnosna i energetska kriza kao posljedice ruske invazije na Ukrajinu.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater