PARIZ

Pendarovski smatra da je Macron u pravu da EU mora mijenjati propise o članstvu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u pravu je kada želi promijeniti proces za stjecanje članstva u Europskoj uniji, rekao je u utorak sjevernomakedonski predsjednik Stevo Pendarovski u Parizu, nakon sastanka s francuskim šefom države.

Međutim, Pendarovski je istodobono upozorio da "nitko neće moći" stanovnicima Sjeverne Makedonije objasniti kako to da su oni morali promijeniti ime svoje države, načelno da olakšaju put u EU i NATO, a sada su ostali 'kratkih rukava' jer odlukom Bruxellesa nisu dobili zeleno svjetlo za početak pregovora s EU-om. 

Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija (FYRM) promijenila je ove godine ime u Sjeverna Makedonija kako bi umirila susjednu Grčku, članicu NATO-a i EU-a, koja joj je godinama blokirala put u članstvo tvrdeći da imenom Makedonija pokazuje pretenzije prema istoimenoj grčkoj pokrajini. 

Nakon sastanka s Macronom u Parizu, Pendarovski je rekao da mu je Macron objasnio zašto je u listopadu blokirao otvaranje pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.  

"Macron je bio u pravu kada je rekao da želi nepovratnost" procesa, rekao je Pendarovski. 

"Svatko zna" da postoje države koje su punopravne članice EU-a, ali "ne poštuju najviše demokratske standarde", istaknuo je makedonski predsjednik.

Zatim je objasnio da Sjeverni Makedonci trebaju provesti reforme radi sebe pa dodao: "Volio bih da te reforme budu duboke, održive i nepovratne".

Sjevernomakedonska kandidatura za članstvo u NATO-u, koja je u tijeku, hitnija je jer se zemlja nalazi u nemirnoj balkanskoj regiji, kazao je.

Francuska je prošli mjesec, uz potporu Danske i Nizozemske, blokirala Sjevernoj Makedoniji otvaranje pregovora o članstvu u EU.

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater