PEKING

Peking kaže da SAD preuveličava prijetnju iz Kine

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


SAD širi lažne informacije i preuveličava prijetnju iz Kine, po mišljenju kineske vlade.

U odgovoru na govor američkoga državnog tajnika Antonyja Blinkena o Kini, glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin u petak je optužio SAD da se miješa u kineska unutarnja pitanja i diskreditira njezinu unutarnju i vanjsku politiku.

"Svrha je obuzdati i suzbiti razvoj Kine i održati američku hegemoniju i moć", rekao je Wang Wenbin novinarima u Pekingu u opširnom odgovoru.

"Takozvani 'međunarodni poredak utemeljen na pravilima' američke strane nije, kao što svatko pronicljiv okom može vidjeti, ništa više od obiteljskog zakona i pravila koja je odredila američka strana i nekoliko zemalja, kako bi održala tzv. poredak pod vodstvom SAD-a", rekao je.

Blinken je u svom govoru predstavio Kinu kao dugoročno najveći izazov međunarodnom poretku, unatoč akutnoj krizi koju je izazvala ruska agresija na Ukrajinu.

Kina je, rekao je, "jedina zemlja koja ima namjeru preoblikovati međunarodni poredak, a sve više ima ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć to i učiniti".

Međutim, Blinken je također ublažio svoju kritiku Kine pozivajući na važnost miroljubive suradnje. "Ne tražimo sukob niti novi hladni rat", rekao je Blinken. "Naprotiv, odlučni smo izbjegavati oboje", istaknuo je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini