VATIKAN

PAPA PRIHVATIO OSTAVKU australskog nadbiskupa


Papa Franjo prihvatio je u ponedjeljak ostavku australskog nadbiskupa koji je osuđen na godinu dana zatvora zbog prikrivanja pedofilije, objavila je u priopćenju Sveta Stolica.

"Sveti otac je prihvatio ostavku nadbiskupa Adelaida Philipa Edwarda Wilsona i razriješio ga svih pastoralnih dužnosti", objavio je Vatikan.

Nadbiskup Wilson, (67), osuđen je početkom srpnja na godinu dana zatvora nakon što je u svibnju proglašen krivim za prikrivanje zlodjela koja je sedamdesetih godina počinio Jim Fletcher, svećenik i notorni pedofil. 

Wilson je tijekom sudskog procesa uzeo dopust, odbijajući podnijeti ostavku u očekivanju priziva, što je nagnalo premijera Malcolma Turnbulla da zatraži intervenciju Vatikana. 

On je u četvrtak pozvao papu Franju da otpusti spomenutog nadbiskupa koji je postao najviše rangirani vjerodostojnik u svjetskoj katoličkoj hijerarhiji kojeg je kaznilo civilno pravosuđe.

"Trebao je podnijeti ostavku te je došlo vrijeme da ga Papa otpusti", kazao je on novinarima. "Dobar broj čelnika zatražio je njegovu ostavku, jasno je da mora podnijeti ostavku i mislim da je sada došlo vrijeme da najviši autoritet crkve djeluje i otpusti ga", poručio je prošli tjedan premijer.

Nakon čitavog desetljeća optužbi na račun svećenika pedofila Fletchera, australska vlada je popustila pod pritiscima i 2012. osnovala povjerenstvo koje je istražilo kako su institucije reagirale na optužbe za zločin pedofilije, zaključivši da su potpuno "podbacile u svojoj zadaći" zaštite djece.(H) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater