VATIKAN

Papa će 4. listopada objaviti encikliku o "bratstvu"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Papa Franjo će u nedjelju 4. listopada objaviti svoju treću encikliku, posvećenu "bratstvu i socijalnom prijateljstvu", središnjoj temi svoga pontifikata, najavio je u srijedu Vatikan.

Tekst nazvan "Svi braća" izaći će na blagdan Svetog Franje Asiškog, redovnika koji je slavio siromaštvo i bratstvo, čije je ime argentinski isusovac Jorge Bergoglio izabrao na početku svog pontifikata.

Za Papu je "bratstvo" ključna riječ.

On je u veljači 2018. u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisao dokument o bratstvu među ljudima i pozvao posebice na slobodu vjeroispovijesti i izražavanja, u vrlo smjelom tekstu koji je supotpisao veliki egipatski sunitski imam Al-Azhara, šeik Ahmed al- Tayeb.

Posljednjih mjeseci Papa je više puta pozivao na bratstvo u suočavanju s koronavirusom i naglasio da su najsiromašniji najpogođeni tom zdravstvenom i gospodarskom krizom.

Sveti Franjo Asiški, utemeljitelj franjevaca i pionir međureligijskog dijaloga, smatra se i ocem moderne ekologije kao autor "Pjesme stvorova", slavne molitvi koja uzdiže sva bića.

Tekst tog prijatelja životinja i prirode počinje s "Laudato", (Hvaljen bio), a takav naslov je papa Franjo izabrao za svoju posljednju encikliku u ekološkom i društvenom tonu objavljenu 2015., godine kada je održana konferencija o klimatskim promjenama COP21. 

Papa Franjo je izabrao blagdan tog sveca i pozvao predstavnike autohtonih naroda Amazonije da posade stabla u vatikanskim vrtovima, a dva dana poslije s njima je otvorio sinodu potpuno posvećenu Amazonskoj prašumi. 

 

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater