LJUBLJANA

Pahor predložio Goloba za mandatara, parlament o tome odlučuje u srijedu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slovenski predsjednik Borut Pahor uputio je u ponedjeljak parlamentu prijedlog za imenovanje Roberta Goloba mandatarom nove slovenske vlade o čemu bi zastupnici mogli glasati u srijedu.

"Pismeno sam predsjednicu parlamenta obavijestio  da predlažem Roberta Goloba, predsjednika stranke Pokret Sloboda, za predsjednika vlade", kazao je Pahor na zajedničkoj konferenciji sa Golobom.

Prethodno je slovenski predsjednik obavio konzultacije s čelnicima zastupničkih klubova svih 5 stranaka zastupljenih u novom parlamentarnom sazivu.

Pahor je ustvrdio da će Golobova koalicija triju stranaka imati većinu jer ima 53 zastupnička mandata od ukupno 90 članova Državnog zbora.

Golob je u izjavi za novinare naveo da očekuje da će zastupnici o njemu kao mandataru nove vlade glasovati već u srijedu, što je prvi mogući rok, te da s koalicijskim partnerima želi  skratiti postupak  imenovanje nove vlade na minimum jer je brzina u ovom slučaju ključna.

"Uspjeli smo oblikovati čvrstu i stabilnu koaliciju, a glavni razlog za to što nam se žuri je nastojanje da ovo ljeto iskoristimo za rad. Prvi prioriteti kojima ćemo se baviti  su poskupljenje energenata i suočavanje s mogućim novim valom epidemije Covida-19", kazao je budući slovenski premijer.

Najavio je da će nova vlada nastojati provoditi politike koje će građane "ujedinjavati, a ne dijeliti".

"Nećemo dopustiti  da se širi raskol među našim ljudima i na tome ću inzistirati i u vlastitom javnom diskursu. Želim biti predsjednik vlade koja neće dijeliti birače nego ih povezivati, bez obzira na to koju su stranku na izborima glasali", rekao je Golob.

Koalicija o kojoj se Golobova stranka dogovorila sa Socijalnim demokratima (SD) Tanje Fajon i Ljevicom (L) Luke Meseca imat će u 90-članskom parlamentu  53 glasa, a vladu bi mogla podržati i dva zastupnika koji predstavljaju mađarsku i talijansku manjinu.

Nakon vjerojatne potvrde za mandatara, novoimenovani premijer ima rok od najviše dva tjedna da u parlament pošalje listu ministarskih kandidata, nakon čega slijede postupci predstavljanja pred matičnim parlamentarnim odborima i glasovanje za koje je potrebna natpolovična većina glasova.

Golob, Fajon i Mesec u utorak će i službeno potpisati već usklađeni koalicijski sporazum svojih stranaka.

Fajon i Mesec bit će i potpredsjednici vlade, a Fajon i ministrica vanjskih poslova. Za Meseca je rezervirano ministarstvo "za solidarnu budućnost" koje će se baviti stanogradnjom, mladima i socijalnim pitanjima, ali je još u osnivanju jer je stara vlada na odlasku  privremeno blokirala predloženi novi zakon o vladi, po kojemu bi vlada imala 20 ministarstava, tri više nego sada.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater