MOSTAR

Osijek i Mostar postali gradovi prijatelji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Osijek i Mostar postali su službeno gradovi prijatelji nakon što su čelni ljudi Ivan Radić i Mario Kordić u četvrtak u Mostaru potpisali Sporazum o prijateljstvu i suradnji. 

Sporazum ima za cilj unaprijediti prijateljske odnose, posebno na području gospodarstva, kulture, turizma, obrazovanja i sporta, navodi se u dokumentu čijem su potpisivanju nazočili i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić te zamjenik Mato Lukić. 

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić istaknuo je kako dva grada imaju brojne sličnosti i stvari koje ih godinama povezuju. Posebno je istaknuo suradnju u oblasti visokog obrazovanja. 

"Sveučilište u Mostaru i Sveučilište u Osijeku blisko surađuju, a isto tako surađujemo dosta i u području zdravstva", rekao je Kordić. 

Osječki gradonačelnik Ivan Radić istaknuo je kako je veliki broj sugrađana podrijetlom s područja Mostara i Hercegovine. Mostar je petnaesti grad s kojim je Osijek postao grad prijatelj. Najavio je kako će s Mostarom podijeliti iskustva iz Osijeka koji, kako je rekao, u zadnjih deset godina "bilježi pozitivne gospodarske i demografske trendove". 

"Prvi put imamo veći broj useljenih nego iseljenih, raste i prosječna plaća, veći je broj zaposlenih i imamo veći broj turističkih noćenja, tako da vjerujem da ćemo razmijeniti neka iskustva koja ima i Mostar, a vidjeli smo i jučer i danas u Mostaru da se rade infrastrukturni projekti i da napreduje", rekao je Radić. 

Župan Osječko-baranjski Ivan Anušić pozvao je na još snažnije povezivanje dvaju prostora, Hercegovine i Slavonije. 

"Puno je poveznica između ova dva grada, puno je poveznica naše županije i ovog područja BiH, a najveća poveznica je da smo Hrvati i da se trebamo držati zajedno i da trebamo pomagati Hrvatima u BiH i u njihovim političkim nastojanjima i tu smo da bismo pomogli u tom smjeru", istaknuo je župan Anušić. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum