BERLIN

Olaf Scholz kancelarski kandidat socijaldemokrata na sljedećima izborima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) izabrala je aktualnog vicekancelara i ministra financija Olafa Scholza za kancelarskog kandidata stranke na parlamentarnim izborima sljedeće godine, objavilo je predsjedništvo SPD-a u ponedjeljak.

"Olaf ima ono što je potrebno za kancelarskog kandidata", objavili su predsjednici SPD-a, Norbert Walter -Borjans i Saskia Esken na Twitteru.

Olaf Scholz je, također preko Twittera, zahvalio na povjerenju i "jednoglasnoj odluci predsjedništva stranke".

"Radujem se poštenoj i uspješnoj predizbornoj kampanji zajednički s jakom ekipom", poručio je Scholz.

Glavni tajnik stranke Lars Klingnbeil je u nedjelju najavio da će se SPD o kancelarskom kandidatu odlučiti tek krajem ljeta.

Olaf Scholz je unutar vlastite stranke sporan odabir a predsjednici stranke Esken i Walter-Borjans, koji slove kao predstavnici lijevog krila stranke, su se u prošlosti profilirali kao protivnici Scholza.

Scholz, koji pripada konzervativnijem krilu stranke, prošle je godine izgubio od dvojca Esken i Walter-Borjans na internim izborima za predsjednika stranke.

"Mi smo svjesni toga da ova odluka za neke članove stranke predstavlja iznenađujući preokret", priopćili su Esken i Walter-Borjans te su istodobno zatražili podršku stranke i "zajedničku borbu".

Bivši gradonačelnik Hamburga Olaf Scholz mnogima zbog nepokazivanja emocija i nedovoljne profiliranosti, slovi kao neprikladni kandidat za kancelara.

SPD  već godinama prolazi kroz interne krize i doživljava pad popularnosti a prema trenutnim ispitivanjima javnog mnijenja se s 15 posto glasova nalazi na trećem mjestu iza demokršćanske Unije CDU/CSU i stranke Zeleni.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of