LONDON

Odluka o Assangeovu izručenju donijet će se 4. siječnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britansko pravosuđe će 4. siječnja objaviti odluku o zahtjevu Sjedinjenih Država za izručenje Juliana Assangea kojemu žele suditi za objavu stotina tisuća povjerljivih dokumenata, rekla je u četvrtak sutkinja zadužena za taj predmet.

U očekivanju odluke, osnivač WikiLeaksa ostaje u zatvoru, dodala je Vanessa Baraitser nakon gotovo četverotjednog saslušanja na kaznenom sudu Old Bailey u Londonu.

Američki sud želi suditi 49-godišnjem Australcu za špijunažu. Prijeti mu 175 godina zatvora zbog toga što je od 2010. objavio 700.000 dokumenata s oznakom tajnosti o američkim vojnoj i diplomatskoj djelatnosti, napose u Iraku i u Afganistanu. 

Julian Assange je uhićen u travnju 2019. pošto je sedam godina proveo u ekvadorskom diplomatskom predstavništvu, kamo se bio sklonio pošto je prekršio uvjetnu slobodu, strahujući od izručenja SAD-u koji mu zamjera da je ugrozio izvore u američkim službama.

Britanski sud mora utvrditi odgovara li američki zahtjev za izručenje koji je dobio, stanovitom broju pravnih mjerila, a posebice je li nesrazmjeran ili nespojiv s ljudskim pravima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini