WELLINGTON

Novozelandska premijerka užasnuta smrću Georgea Floyda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je u utorak da je užasnuta smrću Georgea Floyda, izrazivši zadovoljstvo što su građani njezine zemlje mirnim prosvjedima iskazali solidarnost s prosvjednicima u SAD-u i svijetu.

Tisuće Novozelanđana sudjelovale su u ponedjeljak u mirnim marševima kako bi zajedno s građanima SAD-a i zemalja širom svijeta prosvjedovale zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom uhićenja. 

George Floyd umro je prošlog tjedna nakon što mu je policajac pri uhićenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

"Mislim da smo svi užasnuti onime što smo vidjeli", kazala je Ardern u razgovoru za državnu televiziju TVNZ. 

Neke liberalne pristaše smatraju da je Ardern sušta suprotnost Trumpu budući da se zalaže za društvenu pravdu, multilateralizam i jednakost.

Svijet je posebno hvalio suosjećajni nastup novozelandske premijerke nakon najtežeg masovnog zločina u povijesti zemlje, kada je bijeli supremacist 15. ožujka prošle godine ubio 51 muslimanskog vjernika u dvije džamije u Christchurchu.

Odgovor Novog Zelanda na taj napad pokazuje da građani osuđuju rasizam i mržnju, kazala je Ardern.

"To također znači da ih mi kao nacija osuđujemo u cijelom globaliziranom svijetu", izjavila je za TVNZ, dodajući da razumije osjećaje prosvjednika.

Upozorila je ipak građane da okupljanjima krše odredbe o održavanju fizičke distance, mjere uvedene kako bi se suzbila epidemija koronavirusa. 

"Ne želim zaustavljati mirne prosvjede... ali svrha je propisa zaštititi građane", dodala je novozelandska premijerka. 

U proteklih 10 dana na Novom Zelandu nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, što znači da bi uskoro mogao biti potpuno suzbijen. Trenutno je samo jedna osoba zaražena. Zemlja je bila u blokadi gotovo sedam tjedana. 

Sva ograničenja mogla bi biti ukinuta idućeg tjedna, kazala je premijerka, budući da ih planira analizirati već 8. a ne 22. lipnja, kao što je prvotno zamišljeno. Javnost i stranački čelnici sve odlučnije traže ublažavanje ograničenja.

"Ostvarili smo veći napredak no što smo očekivali, što je fantastična pozicija", istaknula je. 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum