PARIZ

Novi prosvjedi protiv covid-potvrda u Francuskoj privukli 80.000 ljudi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Oko 80.000 prosvjednika od čega više od šest tisuća u Parizu okupilo se u Francuskoj desetu subotu za redom, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova. 

U subotu, 11. rujna, protiv covid potvrde prosvjedovala je 121.000 ljudi, a tjedan dana prije toga 140.000, što pokazuje pad broja sudionika u odnosu na 237.000 7. kolovoza.

Među prosvjednicima bili su uglavnom radnici u zdravstvu koji su od srijede obvezni cijepiti se da mogu nastaviti raditi. Neki od njih donijeli su drastičnu odluku i dali otkaz, a oko 3000 prema podacima ministarstva zdravstva, suspendirano je jer su odbili cijepljenje.

Obvezno cijepljenje protiv covida stupilo je na snagu za 2,7 milijuna zaposlenih u bolnicama, domovima za starije i nemoćne, osobama koje pružaju pomoć u kućanstvima, članovima ekipa hitne pomoći, vatrogascima.

"Cjepivo nije sigurno, ne znamo što je u njemu, nismo zamorci", objasnila je anonimno bivša njegovateljica (37 godina), koja je dala otkaz. 

Među 1.600 prosvjednika u Strasbourgu bio je i 47-godišnji Fabrice, koji je bio "dobrovoljni vatrogasac 25 godina", no prestao je to raditi zbog obveze cijepljenja.

"Nisam "želio niti testirati se ni cijepiti. Spašavao sam živote u svojoj karijeri i sada me odbacuju kao kužnog. Tu obvezu cijepljenja vidim kao veliko nasilje". 

Predsjednik Emmanuel Macron najavio je u četvrtak moguće ublažavanje nekih ograničenja, no sam je meta bijesa antivaksera. 

"Dobro došli u Kontrolistan. Slava našem vođi Macronescu", pisalo je na transparentima u aluziji na nekadašnjeg rumunjskog autoritarnog vođu Nicolaia Ceausescua.

Policija je privela manji broj sudionika u cijeloj Francuskoj.

Sa 67 milijuna stanovnika Francuska je prešla granicu od 50 milijuna cijepljenih barem jednom dozom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini