OSLO

Norveška tvrdi da losos izvezen u Kinu nije zaražen koronavirusom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kineske i norveške vlasti zaključile su da losos iz Norveške najvjerojatnije nije izvor koronavirusa potvrđenog na daskama za rezanje na tržnici u Pekingu, objavilo je u srijedu norveško ministarstvo ribarstva.

Nakon sastanka kineskih i norveških dužnosnika u utorak, vlasti obje države zaključile su da izvor novog žarišta infekcije nije riba iz Norveške, kazao je ministar ribarstva Odd Emil Ingebrigtsen.

"Možemo otkloniti dvojbe kao i prekid u isporuci lososa Kini", kazao je ministar na videokonferenciji za novinare. 

Ponovna pojava bolesti COVID-19 u Pekingu u proteklih šest dana poremetila je uobičajeni život mnogim stanovnicima glavnoga grada Kine i pobudila strahovanja da bi mogao biti potpuno blokiran ako se nastavi rast broja novozaraženih.

Kina je prestala uvoziti losos iz Europe nakon informacija u subotu da je virus otkriven na opremi korištenoj za skladištenje i tranširanje ribe na pekinškoj tržnici Xinfadi. Odmah nakon toga trgovine u Kini uklonile su losos s polica.

Izvoznici norveškog lososa proteklog vikenda iz Kine su obaviješteni o prekidu uvoza iako je tijelo zaduženo za sigurnost hrane u Norveškoj objavilo da nema dokaza da je ta riba zaražena koronavirusom.

Dionice uzgajališta lososa u Norveškoj pale su u ponedjeljak da bi u srijedu ponovo porasle.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater