OSLO

Norveška će cijepljenima AstraZenecom dati drugu dozu nekog drugog cjepiva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Norveška će onima koji su primili prvu dozu cjepiva AstraZenece protiv covida-19 ponuditi injekciju cjepiva mRNA kao drugu dozu, izjavilo je ministarstvo zdravstva u petak. 

Norveška je 11. ožujka obustavila cijepljenje AstraZenecom nakon što je mali broj mlađih ljudi hospitaliziran zbog kombinacije krvnih ugrušaka, krvarenja i niskog broja trombocita, od kojih su neki umrli.

Sada čeka izvješće komisije koju je imenovala vlada, a koje bi trebalo pristići 10. svibnja, o tome hoće li se nastaviti cijepljenje. 

No odluka će doći prekasno za one koji su primili prvu dozu cjepiva AstraZenece i prije odluke komisije trebali bi dobiti drugu dozu.

"Pojašnjenje po pitanju druge doze potrebno je prije nego komisija dostavi svoje izvješće", rekao je u priopćenju ministar zdravstva Bent Hoeie.

"Stoga, onima koji su primili cjepivo AstraZenece, bit će ponuđena druga doza cjepiva koje su proizveli Pfizer i BioNTech ili Moderna."

Oko 135.000 ljudi, uglavnom zdravstvenih radnika, primilo je cjepivo AstraZenece prije nego što je obustavljeno cijepljenje.

Norveška je zadnja u nizu zemalja koja je odlučila kombinirati cjepiva, uz Dansku, Finsku, Francusku i Njemačku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum