NAJNOVIJEIZBORI

Njemačkim demokršćanima raste popularnost uoči izbora nasljednika Angele Merkel

EPA

Demokršćanskoj uniji CDU/CSU naglo je porasla popularnost uoči izbora nasljednika Angele Merkel na mjestu predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU), koji se održava u petak na stranačkoj konvenciji u Hamburgu, javio je javni servis ARD.

„Uniju CDU/CSU trenutno podržava 30 posto birača, što je četiri posto više nego prilikom posljednjeg ispitivanja sredinom studenog“, proizlazi iz ispitivanja Deutschlandtrend, što ga je za javni servis ARD proveo institut Infratst dimap.

Prema istim rezultatima, na drugom mjestu se, s 20 posto potpore, nalazi stranka Zeleni. Treće mjesto, s 14 posto glasova,  vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) dijeli s desnom, populističkom Alternativom za Njemačku (AfD).

Stranku Ljevica podržava 8 posto ispitanih, jednako kao i Liberalno-demokratsku stranku (FDP).

Prema istom ispitivanju, 57 posto ispitanih pozitivno ocjenjuje rad kancelarke i dosadašnje predsjednice CDU-a Angele Merkel. Na drugom mjestu po visini potpore nalazi se vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz (SPD).

Na dan izbora nasljednika ili nasljednice Angele Merkel na čelu CDU-a ispitivanje je pokazalo da je među biračima CDU-a najviše onih (47 posto) koji podržavaju izbor glavne tajnice stranke Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je politički najbliža smjernicama Angele Merkel.

Konzervativnog kandidata Friedrichea Merza za novog čelnika stranke željelo bi 37 posto glasača CDU-a, a trećeg kandidata, ministra zdravstva Jensa Spahna, poduprlo bi njih 12 posto.

CDU na svojoj stranačkoj konvenciji u Hamburgu u petak poslijepodne bira novog predsjednika stranke.

Uoči kongresa Angela Merkel se obratila poslanicima na kongresu izražavajući nadu da će CDU ostati „jaka, motivirana i ujedinjena“.

„Nakon 18 godina na čelu stranke i nakon 72 predizborne kampanje nakon mog izbora 2000. na kongresu u Essenu, CDU je i dalje vodeća stranka političkog centra u Njemačkoj“, rekla je Merkel čije obraćanje su sudionici kongresa ispratili dugotrajnim pljeskom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike