ABU DHABI

Njemački RWE i ADNOC iz UAE sklopili ugovor o isporuci ukapljenog plina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka kompanija RWE sklopilla je ugovor s tvrtkom Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) o isporuci ukapljenog prirodnog plina najvećem europskom gospodarstvu do kraja prosinca, objavio je u nedjelju RWE.

Njemačka, donedavno iznimno ovisna o Rusiji u pogledu plina, nastoji diverzificirati svoju opskrbu energijom otkako je Rusija u veljači napala Ukrajinu.

Informacija je objavljena drugoga dana dvodnevne turneje po zaljevskoj regiji kancelara Olafa Scholza koji ondje nastoji osigurati alternativne izvore energije.

"Moramo se pobrinuti za to da proizvodnja LNG-a u svijetu napreduje do točke u kojoj se potreba za velikom potražnjom može zadovoljiti tako da ne moramo pribjegavati proizvodnim kapacitetima koji postoje u Rusiji", rekao je Scholz novinarima prije objave ugovora.

Isporuka LNG-a iznosit će 137.000 kubičnih metara i najprije će se isporučiti plutajućem LNG terminalu u Brunsbuettelu blizu Hamburga, priopćio je RWE.

"Ovo je važna prekretnica kada su posrijedi izgradnja LNG-ove opskrbne infrastrukture u Njemačkoj i uspostavljanje raznolikije opskrbe plinom", dodaje se priopćenju.

Predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Mohamed bin Zajed al-Nahjan sa Scholzom je potpisao sporazum koji se odnosi i na ubrzanje energetske sigurnosti i industrijskog rasta.

ADNOC je dodatno rezervirao zasad nepoznatu količinu LNG-a za Njemačku u 2023., izvijestila je u nedjelju državna novinska agencija (WAM).

Scholz je nakon sastanaka u Abu Dhabiju otputovao u Katar. U subotu je u Džedi razgovarao s prijestolonasljednikom Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum