NAJNOVIJESERIJA KVAROVA

NJEMAČKI POLITIČARI OPET PRIZEMLJENI zbog kvara vladinog zrakoplova

(EPA)

Članovi njemačke vlade opet su ovih dana bili prisiljeni mijenjati planove zbog kvara na vladinim zrakoplovima, nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel u prosincu propustila početak samita G20 u Argentini zbog kvara na zrakoplovu.

U najnovijem slučaju je ministar za pomoć zemljama u razvoju Gerd Mueller zbog sličnog razloga ostao u Zambiji nekoliko dana dulje od predviđenog i bio je prisiljen otkazati posjet Namibiji.

„Ovi kvarovi imaju ogroman negativni utjecaj na Njemačku kao high-tech naciju. Ova serija kvarova mora prestati“, rekao je Mueller komentirajući kvar zrakoplova.

U ovom slučaju je situacija posebice osjetljiva jer je i na drugom zrakoplovu, koji je iz Njemačke u Zambiju stigao nakon što je prvi zbog kvara ostao na zemlji, pronađena „greška u sustavu“.

Mueller i njegovo izaslanstvo sada će Zambiju napustiti redovnom linijiom. Oba pokvarena zrakoplova do daljnjeg ostaju u Africi.

„Sada smo se sami snašli i afričkim kompanijama letimo kući“, rekao je Mueller, koji bi s izaslanstvom trebao u Berlin sletjeti u petak uvečer.

Njemački ministar (Kršćansko-socijalna unija CSU) svoju je afričku turneju prekinuo još u ponedjeljak, zbog čega je otkazan posjet Namibiji. Mueller je, prema vlastitim navodima, „dobro iskoristio“ prisilni boravak u Zambiji i obavio nekoliko neplaniranih razgovora, između ostalog i s predstavnicima UNHCR-a.

U prosincu je Angela Merkel zbog kvara na vladinom zrakoplovu bila prisiljena put prekinuti u Njemačkoj, nakon čega je redovnom linijom nastavila let za Buenos Aieres gdje je s velikim zakašnjenjem stigla na samit G20.

Mjesec dana prije toga vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz je, zbog kvara vladinog zrakoplova, ostao nekoliko dana dulje u Indoneziji, odakle se također vratio komercijalnim letom. U ovom slučaju su, prema službenom priopćenju, zrakoplov njemačke vlade „prizemljili“ glodavci koji su oštetili instalacije.

Tzv. bijela flota Njemačkog zrakoplovstva (Luftwaffe) služi prijevozu političara i broji sedam zrakoplova.

Luftwaffe je nakon posljednje serije kvarova odbacila kritike tvrdeći da se, statistički gledano, zrakoplovi "bijele flote" ne kvare često. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam