NEDOSTAJE 70.000 NJEGOVATELJA

Njemačka planira uvoz njegovatelja s Kosova i Albanije


Njemačka vlada priprema opširan program dovođenja stranih njegovatelja u Njemačku pri čemu se posebna pozornost pridaje radnicima s Kosova i iz Albanije, prenosi dnevnik Bild am Sonntag u nedjelju.

"Pojačano ćemo tražiti njegovatelje u inozemstvu, ali u zemljama s mlađim stanovništvom koje same ne pate od problema nedostatka njegovatelja poput Albanije i Kosova", rekao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska stranka CDU) u razgovoru za Bild am Sonntag.
 
Spahn je dodao da je izobrazba njegovatelja u Albaniji i Kosovu "bolja nego što se misli". Problem je trenutno u izdavanju radnih i boravišnih viza što bi se uskoro moglo ubrzati. Isto tako treba pojednostaviti postupak priznavanja stranih stručnih svjedodžbi i diploma.
 
U zajedničkom intervjuu na temu njege starijih, što spada u primarne teme nove njemačke vlade, ministri zdravlja Spahn, ministrica obitelji Franziska Giffey (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) te ministar rada Hubertus Heil (SPD) ustvrdili su da prvo treba iskoristiti potencijale na domaćem tržištu rada za što je potrebno zanimanje njegovatelja učiniti atraktivnijim, između ostalog i kroz povećanje plaća.
 
"Mi moramo zanimanje njegovatelja ponovno učiniti atraktivnim", naglasila je Giffey.
 
Heil je predložio neku vrstu "probnog roka" za strane njegovatelje tijekom kojeg kandidati ne bi imali pravo na socijalna primanja."Ako nakon pola godine ne pronađu posao, potencijalni radnici bi se trebali vratiti kućama", rekao je.
 
U program nazvan "Koncentrirana akcija njege" uključeni su sindikati, crkve i savezne pokrajine.
 
Ministar Spahn je najavio da će u sljedećih godinu dana sklopiti "obvezujuće" ugovore sa zainteresiranim stranama u rješavanju ovog problema.
 
Trenutno prema procjenama sindikata Njemačkoj nedostaje 70.000 njegovatelja a do 2030. bi se taj broj, zbog ubrzanog starenja društva, mogao popeti i do 300.000. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter