NAJNOVIJEBERLIN

Njemačka najavila zakon koji bi zabranio "lIječenje" homoseksualizma

| Autor: Hina
EPA

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) najavio je u utorak u Berlinu donošenje zakona koji bi zabranio tzv. konverzijske terapije kojima je cilj „izlječenje“ homoseksualizma.

„Homoseksualizam nije bolest pa je prema tome ne treba liječiti“, rekao je Spahn u Berlinu. On je dodao kako su tzv. konverzijske terapije, koje imaju za cilj  IZhomoseksualnih osoba učiniti heteroseksualne, „nezdrave“.

Cilj je, kako je rekao Spahn, do kraja godine donijeti zakone koji bi zabranili ove pseudo-terapije.

Spahn se pritom poziva na znanstvena vještačenja o pravnom utemeljenju zabrane koje je ministarstvo zdravstva naručilo u travnju.

„Ova vještačenja su pokazala da je medicinski smisleno i ustavno pravno gledano moguće donijeti zakone koji bi zabranjivali ovakve terapije“, rekao je Spahn.

Zaklada Magnus Hirschfeld, koja je koordinirala znanstvene studije, izvješćuje kako se u Njemačkoj još uvijek godišnje bilježi oko tisuću slučajeva „izlječenja“ homoseksualizma.

„Radi se o intervencijama u sklopu obitelji, tu su i razni savjetnici i terapeuti a zabilježene su i egzorcističke seanse“, rekao je Joerg Litwinschuh-Barthel iz Zaklade Magnus Hirschfeld.

U ponudi „terapija“  se ističu radikalne kršćanske grupacije poput Saveza slobodnih protestantskih zajednica koja na svojoj stranici homoseksualcima nudi „terapije radi izlječenja“.

Savezne pokrajine su već najavile podržavanje zakona o zabrani ovakvih terapija u gornjem domu parlamenta Bundesratu.

Danas se u Njemačkoj obilježava i 25 godina od ukidanja zakona koji je homoseksualizam karakterizirao kao kazneno djelo.

U Istočnoj Njemačkoj je ovaj zakon, koji je uveden još u carskoj Njemačkoj a pooštren za vrijeme nacionalsocijalizma, ukinut još 1968.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam