više od tri godine natezanja

Njemačka nagovijestila kompromis, Francuska protiv novog sporazuma o Brexitu

| Autor: Hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u srijedu dala Velikoj Britaniji trideset dana da ponudi alternativu "backstopu", kako bi se osiguralo britansko napuštanje Europske unije, ali je francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio da neće biti novih pregovora o Brexitu.

Više od tri godine nakon što su Britanci glasali za napuštanje Europske unije, nejasno je po kojim će uvjetima, i hoće li uopće, druga najveća ekonomija u Europi napustiti Uniju, nakon 46 godina članstva.

Boris Johnson, pristaša Brexita pod svaku cijenu, koji je postao britanski premijer prije mjesec dana, smatra da će prijetnja Brexita bez sporazuma, odnosno njegovih posljedica, uvjeriti Angelu Merkel i Emmanuela Macrona da bi EU trebala sklopiti sporazum u zadnji tren, kojim bi se ispunili njegovi zahtjevi.

Govoreći pored Angele Merkel u uredu kancelarke, Johnson je više puta kazao da "backstop", zaštitni mehanizam kojim se izbjegava povratak tvrde granice u Irskoj, a na koji je pristala njegova prethodnica Theresa May, mora biti u potpunosti uklonjen.

"Rečeno je da ćemo vjerojatno pronaći rješenje kroz dvije godine. Ali mogli bismo pronaći rješenje u idućih 30 dana, zašto ne?", rekla je njemačka kancelarka.

Johnson je potvrdio da mu je Merkel dala 30 dana da ponudi alternative te je kazao da postoji širok prostor za sporazum.

Izvor iz britanske vlade je istaknuo pozitivniji prizvuk komentara Angele Merkel.

Međutim, samo sat vremena nakon što je govorila Merkel, Macron je rekao da Johnsonovi zahtjevi za ponovnim pregovaranjem sporazuma o Brexitu, uključujući uklanjanje "backstopa", ne mogu biti provedeni.

Johnson će se susresti s Macronom u Parizu u četvrtak.

"Ako pristupimo ovome s dostatnom strpljivošću i optimizmom, možemo to učiniti. Obično u posljednjem furlongu (oko 200 metara) konji zamjene pozicije i pojavi se pobjednik", kazao je Johnson, upitan o razlikama u stavovima Londona i 27 članica EU-a.

Velika Britanija bi 31. listopada trebala napustiti Europsku uniju, a Boris Johnson je obećao da će to učiniti neovisno o postizanju sporazuma.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom