AMSTERDAM

Nizozemski premijer pod pojačanom zaštitom zbog prijetnji - mediji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nizozemska je značajno pojačala zaštitu za premijera Marka Ruttea nakon što je policija zaprimila doajve o mogućem napadu kriminalaca povezanih s trgovinom droge, objavile su nizozemske novine u ponedjeljak pozivajući se na izvor upoznat s tim pitanjem. 

Iako je oružano nasilje rijetko u Nizozemskoj, ubojstva i nasilje povezani s trgovinom drogom postali su uobičajeni proteklih godina jer se gospodari podzemlja bore za teritorij.

Vladin izvor koji je htio ostati anoniman, potvrdio je napise De Telegraafa. Nizozemska tijela nacionalne sigurnosti odbila su komentirati slučaj. 

"Sigurnost i zaštita su pitanja o kojima se nikada ne bi trebalo raspravljati u javnosti", rekao je Rutte novinarima. 

Rutte, čija je konzervativna vlada obećala suzbiti organizirani kriminal, uvijek je nastojao zadržati ograničenu razinu osobne zaštite od preuzimanja funkcije premijera prije gotovo 11 godina. 

Često ga se može vidjeti kako putuje biciklom od i do kuće i vladinih zgrada u Hagu, a nerijetko mu prilaze prolaznici koji žele popričati s njim ili napraviti selfie. 

Znak porasta povećanog nasilja u trgovini drogom bio je kada je vodeći nizozemski kriminalistički izvjestitelj Peter R. de Vries ustrijeljen usred bijelog dana u Amsterdamu u srpnju, nekoliko mjeseci nakon što je postao pouzdanik ključnog svjedoka na velikom suđenju za organizirani kriminal. Preminuo je od zadobivenih ozljeda nekoliko dana kasnije. 

Bivši odvjetnik ključnog svjedoka ubijen je na sličan način ispred svog doma u Amsterdamu 2019. godine. 

Prijetnje političarima u Nizozemskoj nisu neuobičajene. Protuislamski oporbeni čelnik Geert Wilders od 2004. je prisiljen živjeti u sigurnoj kući i biti okružen tjelohraniteljima zbog stalnih prijetnji smrću. 

Proteklih mjeseci nekoliko ljudi u Nizozemskoj kažnjeno je novčanom kaznom ili kratkom zatvorskom kaznom zbog prijetnji ministrima i zastupnicima, većinom zbog nezadovoljstva uvedenim politikama u pandemiji koronavirusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter