AMSTERDAM

Nizozemski farmeri prosvjeduju zbog planova vlade za redukciju štetnih emisija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nizozemski farmeri, bijesni zbog planova vlade o obaveznom smanjenju broja stoke i upotrebe gnojiva, započeli su dan prosvjeda u ponedjeljak blokirajući distribuciju supermarketa u nekoliko gradova. 

Amsterdamska zračna luka Schiphol i aviokompanija KLM savjetovali su putnike da do aerodroma koriste javni prijevoz umjesto privatnih vozila jer su farmeri najavili da će traktorima blokirati pristup. 

Nekoliko gužvi zabilježeno je na autocestama na istoku države i na trajektnim linijama na sjeveru, no zasad ne i pored Schiphola. 

Prosvjedi se vode ponajviše zbog ciljeva određenih prošli mjesec radi redukcije štetnih dušikovih spojeva do 2030., što je posljednji u nizu pokušaja borbe protiv problema koji godinama pogađa Nizozemsku. 

Vlada traži redukcije emisija iz izmeta stoke i upotrebe amonijaka u gnojivima, procjenjujući da je potrebno 30 posto manje stoke, prenosi Reuters. 

Intenzivno stočarstvo u Nizozemskoj učinilo je tu zemlju jednim od najvećih emitera štetnih supstanci, a tome pridonose i građevina i promet. Nizozemski i europski sudovi naredili su vladi da riješi taj problem. 

Prosvjed u ponedjeljak ima veliku podršku farmerskih grupacija, no nema centralizirano vodstvo. Prošli prosvjedi su uključivali nemire ispred domova političara i zastupnika, što je izazvalo osudu premijera Marka Ruttea i nije povećalo javnu podršku njihovom cilju, piše Reuters. 

Nizozemska vlada je 2020. donijela i mjeru ograničavanja brzine na 100 kilometara na sat, također kako bi smanjila štetne emisije. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater