Amsterdam

Nizozemska odbacila talijanski zahtjev da prihvati 47 migranata

EPA

EPA


Nizozemska je odbila u ponedjeljak zahtjev Italije da prihvati 47 migranata s humanitarnog broda kojemu nije dopušten ulazak u talijanske luke, priopćivši da postoji potreba za razlikovanjem pravih izbjeglica od ekonomskih migranata.

Brod Sea Watch 3 njemačke humanitarne skupine, koji plovi pod nizozemskom zastavom, spasio je migrante s gumenjaka kod libijske obale prije više od tjedan dana. Otad plovi u lošim vremenskim uvjetima - puše snažan vjetar a valovi su visoki sedam metara.

Potpredsjednik talijanske vlade Luigi Di Maio, čelnik Pokreta 5 zvijezda, izjavio je da brod treba otići u Francusku, koju je optužio da izbjegava svoje odgovornosti, ili u Nizozemsku.

Nizozemsko ministarstvo pravosuđa i sigurnosti, koje nadgleda imigracijsku politiku, priopćilo je da neće prihvatiti migrante sa Sea Watcha sve dok nema dugoročnog sporazuma o tome kako razlikovati izbjeglice od ekonomskih migranata.

"One koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu treba odmah po dolasku na europske granice vratiti natrag", navodi se u priopćenju.

"Bez jasne perspektive za takvo strukturno rješenje Nizozemska neće sudjelovati u ad hoc mjerama za to iskrcavanje."

To je drugi put u mjesec dana da je Sea Watch na pučini sa spašenim migrantima i bez sigurne luke.

Nizozemska je usvojila jednu od najoštrijih imigracijskih politika u Europi nakon snažnih negativnih reakcija javnosti. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini