MOSTAR

Narodu Ukrajine Večernjakov pečat za mir, HŠK Zrinjski glavno priznanje u BiH

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pečat za mir narodu Ukrajine dodijeljen je u sklopu manifestacije Večernjakova pečata kojega organizira BiH redakcija toga dnevnog lista koja je za Osobe godine u BiH proglasila Hrvatski športski klub Zrinjski iz Mostara kojemu je priznanje uručio izbornik Zlatko Dalić, a čestitao Luka Modrić.

Simboličnim uključenjem posredstvom video linka s voditeljima Ukrajinske radio televizije, odluku uredničkoga kolegija i manifestacije Večernjakova pečata da se ukrajinskome narodu dodijeli Pečat mira objavio je glavni urednik Večernjeg lista BiH Jozo Pavković.

„Osobu godine u svijetu nije izabrao ni žiri ni čitatelji, već rat. Zbog rata u Ukrajini preko noći se ovaj narod na najvećem dijelu planeta prometnuo u simbol žrtve i otpora. I zato su oni svjetske Osobe godine“, rekao je Pavković. Dodao je da BiH i Ukrajinu povezuju tragedije rata, te je pozvao na uspostavu mira u toj zemlji.

Usporedno s tim mostarski franjevac i humanitarac, kolumnist Večernjeg lista BiH fra Iko Skoko uručio je nedavno provincijalu Provincije svetog Mihovila u mjestu Žitomiru u Ukrajini fra Danilu Stanislavu Botvini posebnu Povelju mira u znak potpore tome narodu.

Večernjakov pečat 'Osobe godine' u BiH pripao je najdomintanijem sportskom kolektivnu u toj zemlji, Hrvatskom športskom klubu Zrinjski iz Mostara koji je naslov prvaka osigurao sedam kola prije kraja.

Njima je priznanje uručio izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić.  Na ovome priznanju čestitao je i nekadašnji igrač mostarskih Plemića Luka Modrić koji je proveo jednu sezonu u dresu Zrinjskog.

Za međureligijski dijalog Večernjakov pečat dobio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz efendija Hasanović. Ovaj Srebreničanin Hrvatsku ističe kao primjer promicanja i poštivanja vjerskih sloboda i tradicije islama. Poseban Pečat, za životno djelo dodjeljen je kardinalu Vinku Puljiću. Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran dobitnik je Večernjakova pečata za kulturu.

Priznanje Ponos BiH pripalo je timu mladih robotičara iz Mostara, Stoca i Čapljine koji su bili prvi na Robotičkoj olimpijadi u svijetu. Pečat za Uspjeh godine pripao je Amri Šabić-El-Rayess, aktivistitici u SAD-u, a za pothvat profesoru Vedranu Zubiću kojega i djeca u ovoj zemlji izabrala za najboljega. Za humanost godine priznanje je otišlo u ruke Ajna Jusić.

Političar godine je ministar prometa i veza u Federaciji BiH Denis Lasić, a nagradu za gospodarstvenika godine dobio je predsjednik MT Abraham Group Amir Gross Kabiri, izraelski biznismen koji je podignuo mostarski Aluminij iz pepela. Večernjakov pečat za znanost otišao je u ruke vodećih ljudi bošnjačke, hrvatske i srpske akademije u BiH Mehmedu Akšamiji,

Mladenu Bevandi i Rajku Kuzmanoviću. Priznanje za medicinu Večernjakova pečata pripalo je uspješnom neurokirurgu Kenanu Arnautoviću, koji je potpredsjednik Svjetske udruge neurokirurga i direktor međunarodnog programa američkih neurokirurga.  

Večernjakov pečat za sportski uspjeh pripao je ženskoj košarkaškoj reprezentaciji BiH i treneru Goranu Loji. 

Manifestacija Večernjakova pečata zajednički su na televizijskim ekranima prenosile Bosankohercegovačka i Hrvatska radio televizija. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini