LONDON

Napad na tanker: London pozvao na razgovor iranskog veleposlanika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u ponedjeljak na razgovor iranskog veleposlanika u Londonu, što je odgovor na prošlotjedni napad na tanker kada su ubijeni britanski i rumunjski državljanin.

Britanija, Rumunjska, SAD i Izrael okrivili su Iran za taj smrtonosni napad.

Bespilotna letjelica u četvrtak je napala tanker Mercer Street koji je bio u tranzitu blizu Omana, a tada nije prevozio teret.

Vlasnik tankera je tvrtka Zodiac Maritime, čije je sjedište u Velikoj Britanija, a čelnik je izraelski poduzetnik Eyal Ofer.

Premijer Izraela Naftali Bennett rekao je za vikend da je Teheran "htio napasti izraelsku metu".

"Iranskog veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu pozvao je danas u ministarstvo vanjskih poslova državni tajnik za Bliski istok James Cleverly, što je odgovor na nezakoniti napad na MV Mercer Street 29. srpnja", stoji u priopćenju britanskog ministarstva vanjskih poslova.

"Državni tajnik Cleverly ponovio je da Iran mora odmah prekinuti s akcijama koje dovode u opasnost međunarodni mir i sigurnost, te da se mora omogućiti sloboda plovidbe sukladno međunarodnom pravu", dodaje se.

Teheran je više puta otklonio svoju umiješanost u incident.

"Insinuacije britanskih i američkih šefova diplomacije neutemeljene su i predstavljaju političku provokaciju koju snažno osuđujemo", poručio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Sajed Katibzadeh u ponedjeljak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of