NAPADAČI PREUZELI KONTROLU

Naoružani napadači napali vojnu bazu u Maliju, UBIJENO NAJMANJE 16 VOJNIKA

| Autor: Hina
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Naoružani napadači napali su i nakratko preko noći preuzeli kontrolu nad vojnom bazom u Maliju, ubivši pritom 16 vojnika te su uništili pet vozila, u središnjoj regiji Mopti, javljaju dva lokalna vijećnika u nedjelju.

Vojna baza nalazi se u Diouri, javio je za Reuters gradonačelnik obližnjeg grada Kareri, Youssouf Coulibaly, koji se nalazi u bazi. Središnji Mali je u posljednjim godinama pretrpio najezdu džihadista povezanih sa al-Kaidom.

"Trenutno sam u bazi i ima puno mrtvih. Za sada ih je 16", rekao je Coulibaly.

Glasnogovornik vojske pukovnik Diarran Kone potvrdio je napad, no bez dodatnih detalja.

Nasilje džihadističkih skupina pojačava se iz godine u godinu otkako su se 2012. godine islamisti i Tuarezi udružili i osvojili sjever zemlje te su nakon toga krenuli prema Bamaku, no zaustavila ih je intervencija francuskih vojnika koji su ih odbacili sljedeće godine.

Skupine povezane sa al-Kaidom i islamskom državom koristile su središnji i sjeverni Mali za lansiranje mnogobrojnih napada diljem regije Sahel, pogotovo na susjedne države Niger i Burkinu Faso, unatoč prisutnosti 4,500 francuskih vojnika.

Središnji Mali je mjesto djelovanja Oslobodilačke fronte Macina, koju predvodi salafistički propovjednik i vođa militanata Amadou Koufa. Francuski ministar obrane Florence Parly tvrdio je u studenom da je Koufu ubijen u raciji francuskih vojnika.

No, na kraju prošlog mjeseca Koufa se pojavio u novomo propagandnom videozapisu gdje se rugao oružanim snagama Malija i Francuske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini