NEMA DOGOVORA

Nakon sastanka Trumpa i kongresnih čelnika bez pomaka oko blokade vlade

EPA

EPA


Sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i čelnika američkog Kongresa održan u srijedu nije dao nikakve znakove dogovora kojim bi se okončala sada već dvanaestodnevna djelomična blokada financiranja vlade, s obzirom da je Trump ostao kod svog zahtjeva "teškog" pet milijardi dolara za financiranje gradnje zida uz granicu s Meksikom.

Kongresni čelnici očekuju da će u petak nastaviti razgovore u Bijeloj kući, signalizirajući kako će se blokada vjerojatno protegnuti i na vikend.

Naime, Trump je u utorak pozvao čelnike dvaju domova američkog Kongresa na sastanak kojem je cilj trebalo biti okončanje djelomične paralize američke vlade, do koje je došlo zbog spornog pitanja izgradnje zida s Meksikom. 

Ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen je na sastanku nastojala uvjeriti demokrate da financiranje zida na južnoj granici s Meksikom predstavlja hitnu sigurnosnu potrebu, no umjesto toga, demokratski čelnici prekinuli su njeno izlaganje, te bezuspješno pokušali pritisnuti Trumpa da prihvati njihovu ponudu.

"To jednostavno nije bila vjerodostojna prezentacija", izjavio je senator Demokratske stranke Dick Durbin na brifingu za medije poslije sastanka. Dodao je da su čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer i Nancy Pelosi, za koju se očekuje da će u četvrtak biti izabrana za predsjednicu Zastupničkog doma Kongresa, inzistirali da se sastanak usredotoči na razgovor, umjesto na blokadu.

Demokrati u Zastupničkom domu američkog Kongresa u četvrtak - kada preuzimaju kontrolu tog doma američkog Kongresa - planiraju glasati o proračunu u nastojanju da okončaju već gotovo dvotjednu djelomičnu blokadu financiranja vlade, a istodobno izbjegnu odobriti pet milijardi dolara koje predsjednik Donald Trump traži za financiranje gradnje zida uz granicu s Meksikom.

Sredinom studenoga demokrati su osvojili 36 mjesta više od republikanaca koji su do tih izbora na polovici Trumpova mandata imali većinu u Zastupničkom domu.

Ako proračunski zakoni prođu glasovanje u Zastupničkom domu idu na glasovanje u Senat, gdje pak republikanci imaju većinu. Vođa republikanaca u Senatu Mitch McConnell je već ranije izjavio, a u četvrtak ponovio da Senat neće poslati predsjedniku na potpis nešto što on ne bi potpisao, misleći time na činjenicu da Trump ima pravo veta. 

"Senat neće gubiti vrijeme na razmatranje zakona koji su izglasali demokrati, a koji ne može proći ovaj dom i kojeg predsjednik neće potpisati", poručio je McConnell.

Pelosi je nakon sastanka izjavila da će Zastupnički dom, kada demokrati u četvrtak i formalno nad njim preuzmu kontrolu, nastaviti s planovima za održavanje glasovanja o proračunskim zakonima kojima bi se okončala djelomična blokada vlade, a bez odobravanja novca za gradnju zida koji zahtjeva Trump.

"Tražimo od predsjednika da odblokira vladu", poručila je Pelosi.

Djelomična financijska blokada paralizira rad 25 posto savezne administracije, a neka od njih ključna su ministarstva, pri čemu za oko 800 tisuća vladinih službenika nisu osigurane plaće. Da bi razdvojili raspravu o zidu od drugih financijskih pitanja koja nisu sporna demokrati predlažu da se do 30. rujna, kada istječe sadašnja fiskalna godina, financiraju druge agencije. 

Za ministarstvo domovinske sigurnosti, a u njegovoj je nadležnosti osiguranje državnih granica, demokrati predviđaju izglasati financiranje samo do 8. veljače, a smatraju da bi takav rok omogućio Trumpu da s Kongresom postigne dogovor o zidu, uz, po njima, tek djelomično financiranje od strane navedenog ministarstva.

Schumer je kazao kako je Trump priznao da će republikanci izgubiti utjecaj ako dopuste financiranje ostatka vlade.

"Zamolili smo ga da nam da jedan dobar razlog ... zašto bi se nastavila blokada dok raspravljamo o našim razlikama oko domovinske sigurnosti. Nije mogao dati dobar odgovor", izjavio je Schumer novinarima nakon sastanka.

Vođa republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy izvijestio je da je Trump zatražio od kongresnih čelnika da se u petak vrate u Bijelu kuću na nastavak razgovora s ciljem okončanja djelomične paralize.

"Znamo da imamo izazov duž granice. Želimo riješiti to pitanje te osigurati deblokadu ove vlade. I mislim da na kraju dana, predsjednik, slušajući ga, također to želi riješiti", izjavio je McCarthy.

(Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater