NAJNOVIJEPARIZ

Nakon napada u Strasbourgu predsjednik pojačava mobilizaciju vojnika

EPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je odlučio pojačati mobilizaciju vojnika u sklopu operacije Sentinelle, dan nakon terorističkog napada u kojem su ubijene najmanje dvije osobe u Strasbourgu, rekao je premijer Edouard Philippe u srijedu.

"Petsto vojnika se pridružilo operaciji" Sentinelle i 1300 će ih doći sljedećih dana jamčiti sigurnost mjesta i Francuza", rekao je Philippe u kratkom govoru u ministarstvu unutrašnjih poslova.

Nekoliko dana prije božićnih i novogodišnjih proslava, cilj nam je osigurati mjesta na koja dolazi javnost, nastavio je Philippe govoreći o božićnim sajmovima posvuda u Francuskoj.

U utorak navečer je u Strasbourgu, nedaleko od glavnog gradskog trga Kleber, 29-godišnji Cherif Chekatt izveo je teroristički napad prije kojeg je uzviknuo "Alahu Akbar" i ubio dvije osobe. Dvanaest ljudi je ranjeno, od kojih je šest u teškom stanju.

Premijer je zajamčio da je vlada u potpunosti odlučna privesti napadača i pokrenuti proces na sudu u najkraćem roku.

Vlasti su u utorak za cijelu Francusku podigle antiteroristički program 'Vigipirate' na najvišu razinu 'uzbune zbog napada', koja omogućuje izvanredno mobiliziranje sredstava tijekom potrage za napadačem.

U sklopu sastava Sentinelle je trajno raspoređeno 7000 vojnika, a 3000 se mobilizira u bilo kojem trenutku kada treba pojačati zaštitu.

Nakon vala džihadističkih terorističkih napada 2015. i 2016. plan Vigipirate je promijenjen i osnovane su tri razine prilagođene prijetnji: razina opreza, razina pojačane sigurnosti i opasnosti od napada i uzbune zbog napada. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam