CHISINAU

Moldavski sud proglasio neustavnim zakon o posebnom statusu ruskog jezika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Moldavski ustavni sud odbacio je u četvrtak zakon kojim je dan poseban status ruskom jeziku, a koji je prošli mjesec usvojio proruski parlament u toj zemlji.

Zakon bi ruski jezik učinio jezikom komunikacije između etničkih zajednica i zahtijevao da se imena robe, usluga i lijekova prevedu na ruski. Sud je proglasio zakon neustavnim.

"Zakon predviđa da se ruskom jeziku da sličan status državnom jeziku, što nije predviđeno ustavom", rekla je Domnica Manole, predsjednica ustavnog suda. 

Ruski državni mediji kritizirali su presudu. Ruska novinska agencija RIA citirala je izvor koji je presudu opisao "političkom oportunističkom odlukom". 

Jezik je suštinsko pitanje nacionalnog identiteta u Moldaviji, zemlje koja se većinom sastoji od teritorija koji je Sovjetski Savez anektirao od Rumunjske tijekom Drugog svjetskog rata. 

Rumunjski koji govore Moldavci državni je jezik, dok Rusi, Ukrajinci i drugi uglavnom govore ruski. 

Rusija i Zapad bore se za utjecaj u toj zemlji pri čemu mnogi Moldavci žele bliže veze s Rumunjskom, članicom EU-a i NATO-a, dok mnogi govornici ruskog jezika naginju Moskvi. 

Nova predsjednica Moldavije Maia Sandu, koja se zalaže za bliže veze s EU-om, preuzela je ured u studenom nakon što je pobijedila tadašnjeg promoskovskog predsjednika Igora Dodona.

No parlament i dalje kontroliraju proruske skupine koje je Sandu optužila za donošenje zakona s namjerom da uznemire javnost. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini