ZAGREB

Ministarstvo obrane pristupilo memorandumu o Višegradskoj borbenoj skupini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatsko ministarstvo obrane potpisivanjem note se priključilo Memorandumu o suglasnosti između ministarstva obrane Češke, Mađarska, Poljske i Slovačke, kojim se uspostavljaju načela za djelovanje Višegradske borbene skupine u prvoj polovici iduće godine, priopćio je u četvrtak MORH.   

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela zaključak u vezi memoranduma koji regulira rad borbene skupine, koja djeluje u okviru EU-a, u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2023.

„Riječ je o borbenoj skupini Europske unije pod vodstvom Republike Poljske, koja će biti u stanju pripravnosti od 1. siječnja do 30. lipnja 2023. godine, a u kojoj Oružane snage RH sudjeluju s do osam pripadnika. Potpisivanjem ovoga dokumenta osigurali smo okvir za  sudjelovanje i uredili odnose sudionika, logističke i druge aktivnosti“, kazao je Banožić, dodavši da Hrvatska sudjelovanjem u toj borbenoj skupini nastavlja pridonositi Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici EU-a, kao i jačanju bilateralnih odnosa sa sudionicama borbene skupine, priopćio je MORH.

Hrvatska se borbenoj skupini, koju su osnovale Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka kao zemlje Višegradske skupine, priključila 2019.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater