NAJNOVIJEDAN DIADE

MILIJUN KATALONACA NA ULICAMA BARCELONE slavi nacionalni praznik

(EPA)

Oko milijun katalonskih separatista okupilo se u utorak na proslavi katalonskog nacionalnog dana Diade, ponovo pokazavši sposobnost mobilizacije nakon njihovog neuspjelog pokušaja odcjepljenja od Španjolske, dok se njihovih devetero čelnika nalazi u zatvoru.

Točno u 17.14 u spomen na 11. rujna 1714. kada su postrojbe kralja Felipea V. zauzele Barcelonu, čime je ukinuta autonomija regije, sudionici skupa su podignuli separatističke zastave i pozvali na neovisnost duž šest kilometar duge avenije Diagonal.

Svrha uprizorenja koje su znalački vodile autonomaške udruge, bila je prikazivanje pada zida koji simbolizira prepreke u napredovanju prema neovisnoj državi.

Gradska policija Barcelone je objavila da na skupu sudjeluje oko milijun ljudi, kao i prošle godine.

Nakon skupa je predsjednik vlade Quim Torra izjavio da su "krenuli na put bez kraja".

"Demokratski i mirno zahtijevamo naše pravo na naciju", rekao je jedan od sudionika skupa.

Oni također traže prekid procesa separatističkim čelnicima, od kojih su neki u zatvoru, a neki su pobjegli u inozemstvo, zbog sudjelovanja u pokušaju odcjepljenja. Slogan današnjeg skupa je bio stvaranje katalonske republike.

Trinaest katalonskih čelnika, među kojima i bivši regionalni predsjednik Carles Puigdemont, koji je pobjegao u Belgiju, optuženi su za pobunu, što može biti kažnjivo s do 25 godina zatvora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam