DEVINSKO NOVO SELO

Milanović posjetio Muzej hrvatske kulture u Slovačkoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Zoran Milanović u utorak je posjetio Muzej hrvatske kulture u slovačkom Devinskom Novom Selu, kazavši kako je sretan što je na toj funkciji upravo zato što „može vidjeti takve stvari”.

„Ovo je fascinantno i sretan sam što sam predsjednik zato što mogu vidjeti ovakve stvari”, rekao je Milanović nakon posjeta muzeju u mjestu, udaljenom 15 kilometara od Bratislave, u kojem živi hrvatska manjina. 

„Ovo je nevjerojatna vječna pjesma, trag naših predaka i njihovih kretanja”, rekao je predsjednik u toj instituciji, osnovanoj 2016., u kojoj je razgledao postav o hrvatskoj kulturi i značajnim Hrvatima u Slovačkoj. 

Predsjednika su dočekale i klapske pjesme. Najavljujući jednu, pjevač klape rekao je da ona govori o snu svih Slovaka: „Sagradit ću kuću poli mora”. 

U Slovačkoj, u selima blizu prijestolnice, danas živi oko 1,2 tisuće pripadnika hrvatske manjine, a ravnatelj muzeja Andrej Solar rekao je kako ih je nekad bilo više od 30 tisuća u osamdesetak sela. 

Institucija kojom ravna dio je Slovačkog nacionalnog muzeja u čijem sklopu je osam manjinskih muzeja. 

Hrvati su se na zapad Slovačke selili od 16. stoljeća, bježeći pred Turcima, a svoj identitet su većinom sačuvali oni koji su živjeli uz granicu s Austrijom, dok su se oni okruženi slovačkim stanovništvom asimilirali. 

Milanović je nakon posjeta muzeju ima radni ručak s predstavnicima hrvatske manjine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini