ZAGREB

Milanović optužio Finsku za ignoriranje hrvatskih interesa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Zoran Milanović u petak je optužio Finsku da već godinama ignorira hrvatske interese i ponovio da će nastaviti boriti za prava Hrvata u Bosni i Hercegovini jer smatra to "iznimnim sigurnosnim razlogom" za Hrvatsku.   

Milanović je odgovarao na pitanje novinarke Nove TV da komentira izjavu šefa finske diplomacije Pekku Haaviastoa koji je navodno rekao da je Finska u šoku zbog predsjednikovih izjava. 

"Dobrodošao u klub gospodine vanjski ministre. Mi smo u šoku već nekoliko godina od vaše ignorancije i bezobrazluka", uzvratio je Milanović uz ogradu: "Ako je to stvarno rekao".

Milanović je dodao da je državni tajnik finskog ministarstva vanjskih poslova prije dva dana razgovarao s njegovim suradnicima u njegovom uredu i da tada "to nije rekao". 

Haaviasto u jučerašnjoj izjavi Novoj TV nije spominjao nikakvu "šokiranost", ali je kazao da se nada hrvatskoj solidarnosti i pomoći u njihovu zahtjevu za priključenje NATO-u.

"Pomalo nam je čudno da se naše članstvo u NATO-u povezuje s nečim na što ne možemo utjecati", kazao je. 

Milanović svoju podršku težnjama Finske i Švedske uvjetuje reformom izbornog zakona u BiH. 

"U šoku smo mi što ih boli neka stvar za nas, već godinama. U šoku smo što se ponašaju prema nama kao da smo članica Arapske lige, uz dužno poštovanje, a ne članica NATO-a i EU-a. U šoku smo što nas svaki put opstruiraju kad tu temu dižemo na dnevni red i pokušavamo privući pozornost. Ja sam u šoku zbog ponašanja hrvatske vlade i Plenkovićevog dijela HDZ-a", dodao je hrvatski predsjednik. 

Milanović je istaknuo da neće odustati od borbe za prava Hrvata u susjednoj zemlji. "Nemam izbora. Moram se boriti za elementarna prava Hrvata u BiH mirnim putem. Druge nema", rekao je. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u petak da ne bi bilo mudro blokirati Finsku i Švedsku na putu prema NATO-u i da bi to značilo "ići na ruku Rusiji", a Milanović mu je uzvratio da to "nije pitanje mudrosti već pitanje nacionalnih interesa". 

"Ja predstavljam Hrvatsku i Hrvate i sve naše građane. Ako mi kažeš da nije mudro, ja nisam analitičar da bih to vrednovao na toj skali. Mislim da je neodgovorno, neobjašnjivo da netko vodi hrvatsku državu i ima načina zaštititi Hrvate, da ne koristi sve instrumente koji mu stoje na raspolaganju. To znači, dame i gospodo, bankarska garancija", rekao je Milanović. 

Stanje u BiH "izniman sigurnosni razlog"

"Izmjena izbornog lopovluka u BiH je bankarska garancija koju Hrvatska traži. Ni u jedan posao, ni u jednu transakciju, ni u jedan građevinski poduhvat, kupovinu robe u Kini, ne možete ići bez garancije", istaknuo je Milanović. 

Hrvatska to jamstvo traži "da bi Hrvati u BiH mogli normalno funkcionirati, da bismo imali sigurnu situaciju", kaže Milanović, opisujući to pitanje "iznimnim sigurnosnim razlogom" za Hrvatsku. 

Finski državni vrh objavio je u četvrtak da Finska mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u "bez odgađanja", što je veliki zaokret u politici koji je potaknula ruska invazija na Ukrajinu. 

"Ono što je Finskoj u ovom trenutku ulazak u NATO, to je nama BiH. Razlika je u tome što mi to govorimo nekoliko godina", rekao je Milanović i odbacio prozivke da podilazi Rusiji. 

"Ja pomažem sebi. Rusija me se ne tiče", rekao je Milanović i ponovio da je spreman podržati Finsku i Švedsku ako se pomogne i Hrvatskoj. 

"Zeznut će sebe"

Iz Slovenije stižu poruke da će ulazak Hrvatske u šengenski prostor uvjetovati provedbom arbitražne odluke o granici Hrvatske i Slovenije.

"Zeznut će sebe", smatra Milanović. 

"Oni će opet zanemariti činjenicu da preko 100.000 Slovenaca ima nekretninu u Hrvatskoj, da ih još više stotina tisuća dolazi u Hrvatsku i da oni moraju truniti na granici, satima", dodao je. 

Milanović je uvjeren da će Slovenci svejedno opet dolaziti u Hrvatsku. "To je i njihovo more na neki način i ti njih kažnjavaš", rekao je Milanović.

"To je u interesu Slovenije, Hrvatska bez šengena može", dodao je. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater