MEXICO CITY

Meksički predsjednik predlaže latinskoamerički savez nalik Europskoj uniji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Latinskoameričke i karipske države trebale bi težiti savezu sličnom Europskoj uniji, rekao je u subotu meksički predsjednik predlažući novi smjer kako bi se te zemlje udaljile od Organizacije američkih država (OAS) u kojoj veliku ulogu igra Washington. 

Domaćin susreta, lijevi meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, poznat kao AMLO, pred gotovo 20 predsjednika i premijera na samitu Zajednice latinskoameričkih i karipskih država (CELAC) kazao je da taj savez može pomoći nejednakošću pogođenim gospodarstvima regije kao i u borbi protiv zdravstvenih i drugih kriza. 

„U ovim vremenima CELAC može postati glavni instrument konsolidacije odnosa između latinskoameričkih i karipskih nacija“, rekao je na otvaranju samita u meksičkoj prijestolnici. 

CELAC postoji deset godina i smatra se da je lijeviji od OAS-a. CELAC njeguje bolje odnose s Kubom, Venezuelom i Nikaragvom, predvođene ljevicom, a jedan od najvećih pobornika tog saveza bio je pokojni predsjednik Venezuele Hugo Chavez, piše Bloomberg. 

Za razliku od OAS-a, kojemu je sjedište u Washingtonu, članice CELAC-a nisu Sjedinjene Države i Kanada, ali nije ni Brazil gdje je na vlasti krajnje desni predsjednik Jair Bolsonaro koji se povukao prošle godine. 

OAS je ranije iz svojih redova izbacio Kubu i Venezuelu te je u toj državi priznao oporbenu vlast Juana Guaidoa kojega podržavaju zapadne države.  

„Trebamo na američkom kontinentu izgraditi nešto slično ekonomskoj zajednici koja je bila preteča današnje Europske unije“, rekao je AMLO u subotu, naglašavajući potrebu poštivanja suvereniteta država regija. 

Bit će to istinski autonomna organizacija "koja neće služiti nikome, nego će biti posrednik“, najavio je prošli mjesec meksički predsjednik. 

Sastanak u Mexico Cityju stavio je pozornost na ljevičarske čelnike regije, uključujući novog predsjednika Perua Pedra Castilla, kubanskoga Miguela Diaz-Canela i Venezuele Nicolasa Madura. 

Urugvajski predsjednik Luis Lacalle, smatran političarem desnog centra, naglasio je da njegovo sudjelovanje na skupu ne znači da on podržava neke autoritarne režime u regiji. 

„Zabrinuti smo i pratimo što se događa na Kubi, u Nikaragvi i Venezueli“, rekao je Lacalle, nazvavši djelovanje tih vlada represivnim. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater