ZAGREB

Medvedev želi stroži zakon o stranim agentima u Rusiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u subotu je pozvao na strože zakone o „stranim agentima“ i na kazneni progon pojedinaca koji rade u interesu drugih država. 

Rusija ima zakone koji skupine i pojedince prozivaju stranim agentima – pojmom koji od sovjetske ere ima konotacije špijunaže – ako primaju sredstva iz inozemstva i vlasti ih smatraju politički angažiranima. 

Nekoliko desetaka kritičara Kremlja već je prozvano stranim agentima, uključujući novinare i aktiviste za ljudska prava. Mnogi od njih već su pobjegli u inozemstvo. 

Medvedev, današnji potpredsjednik ruskog sigurnosnog vijeća, rekao je kako je postroživanje zakona o „stranim agentima“ potrebno dok Rusija provodi svoju vojnu intervenciju u Ukrajini te je pod zapadnim sankcijama bez presedana. 

„Ako oni (strani agenti) provode aktivnosti protiv naše države – posebno tijekom ovog teškog perioda – i za to primaju novac od naših neprijatelja, naš odgovor mora biti brz i oštar“, napisao je Medvedev na Telegramu. 

Dodao je da novi zakon mora preciznije klasificirati inozemne agente i nametati veće kazne za njihove prekršaje. 

Oni trenutno trebaju ispuniti stroga izvješća o financiranju i na svaku objavu, čak i na društvenim mrežama, napisati da su strani agenti.  

Zastupnici Dume prošli su mjesec najavili amandmane zakonu kako bi se dodale dodatne restrikcije, uključujući investiranje u strateške industrije i rad s djecom. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater