PROSVJEDI

Međunarodna zračna luka u Hong Kongu od utorka ponovno otvorena

| Autor: Hina
EPA

Međunarodna zračna luka u Hong Kongu u utorak je ponovno otvorena za promet nakon što je njezina uprava u ponedjeljak otkazala sve letove reagirajući na višednevne protuvladine mirne prosvjede na aerodromu.

Promet je ponovno uspostavljen u utorak u 6 sati ujutro po lokalnom vremenu (00 sati po srednjoeuropskom), te je najavljeno da će uprava u koordinaciji sa zrakoplovnim kompanijama nastojati sve dolazne i odlazne letove maksimalno uskladiti ovisno o kapacitetima, pa će neki letovi morati biti otkazani, dok će neki kasniti.

"Međunarodna zračna luka u Hong Kongu od danas započinje raditi na novom rasporedu letenja, uz očekivana odstupanja od ranije planiranog", priopćeno je.

Hongkonška nacionalna aviokompanija Cathay Pacific priopćila je da je, unatoč ponovnom otvaranju aerodroma, u utorak otkazala više od 200 dolaznih i odlaznih letova.

Sve nasilnijim prosvjedima zahvaćen Hong Kong potonuo je u najozbiljniju političku krizu u proteklih nekoliko desetljeća te predstavlja ozbiljan izazov središnjim vlastima u Pekingu, koje tvrde kako su prosvjedi počeli pokazivati "prve naznake terorizma". Prosvjedi su počeli 9. lipnja protiv prijedloga zakona o kaznenom izručenju u Kinu, koji je u međuvremenu povučen, no prosvjedi su se nastavili, prerastavši u zahtjeve za većom demokracijom.

Protuvladini prosvjedi održavaju se na različitim lokacijama širom azijskoga financijskog središta, uključujući i međunarodnu zračnu luku, čija je uprava u ponedjeljak otkazala sve letove, za što je optužila prosvjednike.

No, pravi razlog potpunog otkazivanja letova nije jasan, budući da su prosvjednici okupljeni na dolaznom terminalu hongkongškog aerodroma - mirni. Većina ih je napustila aerodrom kratko iza ponoći u ponedjeljak, da bi ih u utorak ujutro, peti dan mirnih prosvjeda na aerodromu, ostalo oko 50-ak.

Međunarodna zračna luka u Hong Kongu na osmom je mjestu u svijetu po putničkom prometu, bilježeći 73 milijuna putnika godišnje.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater