NAJNOVIJEHONG KONG

Masovni prosvjedi u Hong Kongu: traži se istraga policijskog nasilja

| Autor: Hina
EPA

Deseci tisuća prosvjednika u Hong Kongu izašli su u nedjelju na ulice kako bi zahtijevali potpuno povlačenje kontroverznog zakona o izručenju i punu istragu policijskog nasilja na ranijim prosvjedima.

Prosvjednici su se usmjerili na ponašanje policije čija je zadaća bila kontrola masovnih prosvjeda koji potresaju taj poluautonomni kineski grad i koji su nerijetko završavali nasilnim obračunima s policijom.

Prosvjednici zahtijevaju uspostavu neovisnog povjerenstva koje bi istražilo postupke policije uključujući ispaljivanje gumenih metaka, suzavac i papar sprej.

Postoje video zapisi na kojima se vidi kako policija udara nenaoružane prosvjednike palicama i štitovima.

Milijuni ljudi počeli su početkom lipnja izlaziti na ulice prosvjedujući protiv zakona o izručenju koji bi omogućio izručivanja stanovnika Hong Konga na suđenja u druge dijelove Kine.

Tvrde da bi to potkopalo pravosudnu neovisnost bivše britanske kolonije i izložilo ljude opasnostima političkih optužnica.

Vlada je privremeno povukla zakon iz procedure no prosvjednici traže njegovo potpuno povlačenje te ostavku upraviteljice Hong Konga Carrie Lam.

Prosvjednici su se žalili da je policija u nedjelju skratila planiranu rutu njihova kretanja kako bi se spriječilo da dođu do vladinih zgrada  ispred kojih su postavljene ogromne barikade.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam