PARIZ

Macron se zauzima za "ravnopravan odnos" Francuske i Afrike

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Emmanuel Macron brani svoju ofenzivnu diplomaciju prema Africi, od Alžira preko Sahela do Ruande, u razgovoru za časopis "Mlada Afrika", gdje je kritizirao rusku i tursku "strategiju" poticanja protufrancuskog raspoloženja.  

"Mislim da odnos Francuske i Afrike mora biti ljubavna priča", rekao je francuski predsjednik u razgovoru za list objavljenom u petak, zauzimajući se za uspostavu "ravnopravnih odnosa i za istinsko partnerstvo".

Zato "ne smijemo biti zarobljenici vlastite prošlosti", napose "zabranjenih tema" kao što je kolonizacija, istaknuo je Emmanuel Macron, prvi francuski predsjednik rođen nakon dekolonizacije.

No, upozorio je, "afrički čelnici i strane sile poput Rusije i Turske poigravaju se postkolonijalnim neprijateljskim osjećajima" u frankofonskoj Africi, gdje su nedavno organizirani ne tako veliki prosvjedi protiv objavljivanja Muhamedovih karikatura u medijima.

"Ne treba biti naivan: mnogi koji viču, prave videosnimke i prisutni su u frankofonskim medijima stipendisti su Rusije i Turske", dodao je predsjednik, ne navodeći primjere.

Ove dvije zemlje zajedno s Kinom pokušavaju učvrstiti svoj utjecaj na afričkom kontinentu na štetu zapadnih sila, privučeni napose prirodnim bogatstvima.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter