NAJNOVIJESlovenija:

Ljevica (L) zahtijeva da vlada prekine postupak prodaje Abanke koji je u završnoj fazi

| Autor: Hina

Slovenska stranka  Ljevica (L) koja djelujući iz oporbe preko potpisane "projektne suradnje" s koalicijom Marjana Šareca,  osigurava manjinskoj vladi u većini slučajeva parlamentarnu većinu predložila je u utorak premijeru da obustavi privatizaciju Abanke, treće po veličini slovenske banke, te da je zadrži kao svoju "sistemsku banku", nakon što je već ranije prodala Novu Ljubljanksu banku (NLB) i mariborsku banku NKBM.

 

"Pozivamo vladu da odmah prekine postupak prodaje Abanke", izjavio je u Ljubljani na konferenciji za novinare predsjednik Ljevice (L) i njezin parlamentarni zastupnik Luka Mesec.
Iako privatizacijskim procesom formalno upravlja Slovenski državni holding (SDH) kao upravljač državne imovine, vlada Marjana Šarca ne može se izgovarati na njegovu nezavisnost jer je banka u državnom vlasništvu, pa vlada proces koji je u finalnoj fazi može prekinuti, pozivajući se na ovlasti koje joj daje pravni  status skupštine dioničara te banke, naveo je Mesec.
Dodao je da  su se pogrešnom pokazale prodaje NLB-a i NKBM-a jer su privatizacijom dobiveni višestruko manji iznosi od onih koji su uloženi u njih 2013. godine, kad je država zbog bankarske krize nastale izdavanjem loših kredita u državne  banke plasirala 4,8 milijardi eura i tako ih spasila od mogućeg stečaja, uz dozvolu Europske komisije, ali i obvezu da vlasnički udio u bankama smanji na minimum.
Prema riječima Meseca, tada je Europska komisija zapravo  prisilila Sloveniju da u banke čije bilance lošim plasmanima nisu bile toliko ugrožene uloži više dodatnog kapitala nego je bilo potrebno, prikazujući rizik urušavanja većim nego što je stvarno bio.
Zato bi, kako je pojasnio, trebalo razmisliti i o tužbi protiv Europske komisije zbog te prekomjerne dokapitalizacije kojom su oštećeni slovenski porezni obveznici i oni koji su u državnim bankama imali podređene dionice i obveznice.
- Nakon državne dokapitalizacije banke su bile pune javnog novca, a sada ih prodajemo ispod cijene. Ovu vladu od početka njezina mandata upozoravamo da s tim treba prekinuti, kazao je Mesec.
Mađarska OTP banka, zatim srbijanska AIK banka Miodraga Kostića i američki fond Apollo do sutra - kad istječe rok - trebale bi kako se očekuje dati dodatne poboljšane obvezujuće  ponude za Abanku, čemu se protivi i dio javnosti i političkih lobija, prenose slovenski mediji.
I sam premijer Šarec kazao je prošlog tjedna da se od početka protivio privatizaciji slovenskih banaka, te nije isključio mogućnost prekida privatizacijskog procesa, a kazao je da je osobito nesklon mogućnosti da Abanka dođe u ruke nekog investicijskog fonda, a ne eventualnog strateškog partnera. Abanku je Slovenija 2013. godine dokapitalizirala sa 870 milijuna eura.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam