BEJRUT/TEL AVIV

Libanon i Izrael pregovarat će o graničnom sporu na moru, Pompeo to pozdravio

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Libanon i Izrael dogovorili su se, uz posredovanje Sjedinjenih Država, o okvirnom sporazumu pregovora kako bi riješili dugovječni granični spor na moru, a taj "povijesni dogovor" u četvrtak je pozdravio američki državni tajnik Mike Pompeo.   

Dvije zemlje, koje su u više navrata bile u sukobima i tehnički su još u ratu, desetljećima se spore zbog kopnenih i morskih granica, a posebice morskog područja na samom rubu tri libanonska energetska bloka.

Izrael je objavio da će u središtu pregovora biti granica na moru, a u tom procesu između dviju strana posreduje Washington.

Izraelski ministar za energetiku Yuval Steinitz potvrdio je da će dvije strane, pod okriljem SAD-a, razgovarati o morskoj granici. Po njegovim riječima, očekuje se da će pregovori početi 9.  listopada.

"Ovo je okvirni, a ne završni sporazum", rekao je predsjednik libanonskog parlamenta Nabih Berri, manje od mjesec dana pošto je SAD uveo sankcije njegovu glavnom suradniku zbog korupcije i financiranja Hezbollaha, proiranske islamističke skupine koju Washington smatra terorističkom organizacijom.

Dva zakleta neprijatelja, do zuba naoružan Hezbollah i Izrael, zadnji put ratovali su 2006. godine.

Berri, saveznik Hezbollaha i utjecajni šijitski vođa zadužen za granična pitanja, rekao je da će se pregovori održati pod okriljem UN-a, u UN-ovoj bazi Nagoura u blizini crte razgraničenja s Izraelom,  poznate kao Plava linija.

I dok su Izrael i SAD spominjali samo granicu na moru, Berri je spomenuo i kopnenu i morsku granicu

Američki State Department pozdravio je kao "povijesni dogovor" odluku vlada Izraela i Libanona da počnu razgovarati o morskoj granici, dodajući da je okvirni sporazum za pregovore rezultat trogodišnjeg rada diplomacije.

"Sporazum dviju strana o zajedničkom okviru za pregovore o morskoj granici omogućit će Izraelu i Libanonu da počnu pregovore koji bi mogli donijeti više stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta kako za Libanonce tako i za Izraelce", rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

Istaknuo je da se radi o "ključnoj etapi za interese i Libanona i Izraela, cijele regije i SAD-a".

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of