PARIZ

Le Drian o odnosima sa SAD-om i Australijom: dvoličnost, prijezir, laž

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dvoličnost, prijezir, laž, riječi su kojima je francuski šef diplomacije opisao „ozbiljnu krizu“ svoje zemlje sa SAD-om i Australijom koja je otkazala megaugovor za francuske podmornice i odabrala graditi nuklearne, a regija strahuje da bi to moglo potaknuti utrku u naoružanju. 

Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD objavile su u srijedu formiranje trilateralnog sigurnosnog saveza AUKUS radi jačanja obrambene suradnje na Indopacifiku što predviđa flotu nuklearnih podmornica koje će Australija izgraditi uz pomoć SAD-a.

Canberra je zbog te odluke odustala od 40 milijardi dolara vrijednog dogovora s francuskom tvrtkom koja je trebala izgraditi flotu podmornica, na što je Pariz žestoko reagirao i povukao svoje veleposlanike. 

„Činjenica je da smo po prvi put u povijesti odnosa između SAD-a i Francuske opozvali našeg veleposlanika na konzultacije“, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian u subotu za televiziju France 2. 

Ti događaji pokazuju „intenzitet krize koja danas postoji između dvije države, ali i Australije“, dodao je francuski šef diplomacije. 

„Bilo je dvoličnosti, prijezira i laži – tako se ne možete ponašati u savezu“, naglasio je Le Drian. 

Predsjednik Emmanuel Macron nije razgovarao s američkim kolegom Joeom Bidenom o pitanju podmornica, rekao je. 

Ugovor o izgradnji podmornica Canberra i Pariz potpisali su 2016., u sklopu dogovora o strateškom partnerstvu dviju država. 

Le Drian je ponovno je povukao paralelu između djelovanja sadašnjeg američkog čelnika s nepredvidljivim ponašanjem bivšeg republikanskog predsjednika Donalda Trumpa. 

„Ove brutalne, unilateralne i nepredvidljive odluke jako me podsjećaju na ono što je činio Trump“, rekao je Le Drian za France Info. 

Francuski veleposlanik: „To je ogromna greška“

Prije povratka u Pariz, francuski veleposlanik u Australiji Jean-Pierre Thebault odluku Canberre o nabavci podmornica proglasio je „ogromnom“ greškom jer se nije radilo o ugovoru nego o „partnerstvu koje se trebalo temeljiti na povjerenju, međusobnom razumijevanju i iskrenosti“. 

Novo trojno partnerstvo kritizirala je i Kina, najveća sila na Indopacifiku, a reagirao je i malezijski premijer koji predviđa da će to potaknuti regionalnu utrku u naoružanju. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater