PRIŠTINA

Kosovska vlada na rubu pada u jeku širenja koronavirusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Kosovu se u srijedu glasa o povjerenju vladi premijera Albina Kurtija, a prepirke trojice najviših kosovskih čelnika nastavljaju se unatoč krizi zbog širenja koronavirusa.

Glasanje o povjerenju zatražio je Kurtijev mlađi koalicijski partner, stranka lijevog centra Demokratska liga Kosova (LDK)  pod vodstvom Ise Mustafe.

Kurti, vođa nacionalističke stranke Vetevendosje (VV), preuzeo je dužnost prije samo sedam tjedana. Njemu i Mustafi trebalo je četiri mjeseca nakon listopadskih izbora da sklope koaliciju.

Odnosi su im početka bili loši, a izbijanje koronavirusa samo ih je pogoršalo.

Očigledno nepopravljivi rascjep pojavio se prije tjedan dana kada je Kurti odbio prijedlog predsjednika Hashima Thacija da se proglasi izvanredno stanje zbog epidemije. Thacijeva Demokratska stranka (PDK) treća je najjača u parlamentu.

Odluku je javno kritizirao njegov ministar unutarnjih poslova, istaknuti dužnosnik DSK-a Agim Veliu. Kurti je odmah otpustio Veliua. Mustafa je reagirao zahtjevom za glasanje o povjerenju.

Prepirke se nastavljaju dok broj zaraženih koronavirusa neprekidno raste - do utorka navečer bilo ih je 63, pri čemu je jedan smrtni ishod.

Thaci je u utorak zatražio od Ustavnog suda da poništi vladine mjere karantene nametnute zbog epidemije.

Optužio je Kurtija da nezakonito ograničava slobodu kretanja i sije paniku - što blisko odražava ono što je Kurti rekao kad je Thaci predložio izvanredno stanje. Njegov je PDK podržao inicijativu LDK-a za izglasavanje nepovjerenja.

Nejasno je što će se dogoditi ako Kurti padne, jer su i on i Mustafa isključili partnerstvo s Thacijem a izbori za vrijeme epidemije nisu mogući.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini