IMAJU SREĆE, ILI?

KORONAVIRUS JE U JAPANU PRAKTIČKI NESTAO! Znanstvenici imaju zanimljivo objašnjenje

| Autor: Glas Istre
Ulice Tokija (EPA)

Ulice Tokija (EPA)


Koronavirus je u Japanu praktički nestao!

To se dogodilo na toliko naprasan način, da neki znanstvenici smtraju da je virus mutirao u varijantu koja je jednostavno izumurla.

Još u kolovozu Japan je imao 23.000 novozaraženih dnevno, a sada ih je manje od 200. 

Neki smatraju da je to posljedica visoke procijepljenosti i nošenja maski, ali neki tvrde da je Japan imao sreću i da je delta varijanta uglavnom iskorijenila druge varijante virusa i potom izbrisala i samu sebe. 

"RNK virusi, poput novog koronavirusa, obično imaju vrlo visoku razinu mutacija, što im pomaže u brzoj prilagodbi na promjene u okolini. No, to otvara i mogućnost za takozvanu katastrofalnu pogrešku, odnosno kad se loše mutacije nakupe te u konačnici izazovu izumiranje određene varijante", prenose 24 sata

"Bilo smo doslovce šokirani kad smo to otkrili. Delta varijanta je u Japanu bila izrazito prenosiva te je istisnula sve druge varijante. No kako su se mutacije nakupljale, vjerujemo da je s vremenom postala manjkav virus koji se više nije mogao replicirati", pojašnjavaju znanstvenici.

No, sve to ne znači da je za Japance pandemija gotova. Jer kako budu u zemlju stizale nove varijante virusa, sve bi se ponovo moglo rasplasati, smatraju znanstvenici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater