NAJNOVIJEBRUXSELLES

Komisija dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sa SAD-om o ukidanju carina

| Autor: Hina
Davor KOVAČEVIĆ

Države članice EU-a odobrile su u ponedjeljak pregovaračke smjernice na temelju kojih Europska komisija može započeti trgovinske pregovore sa Sjedinjenim Državama, nadajući se da će s tim odvratiti američkog predsjednika Donalda Trumpa od uvođenja carina na europske automobile.

Zemlje članice EU-a dale su zeleno svjetlo za početak formalnih pregovora sa SAD-om, koji bi mogli završiti zaključivanjem dvaju sporazuma: o procjeni usklađenosti, koji bi olakšao tvrtkama dokazivanje da njihovi proizvodi zadovoljavaju tehničke uvjete s obje strane Atlantika, te drugi o ukidanju carina na industrijske proizvode. U pregovorima se ne bi razgovaralo o poljoprivrednim proizvodima.
 Europska komisija pozdravlja tu odluku zemalja članica, ističući da to predstavlja nastavak provedbe dogovora sadržanog u zajedničkoj izjavi američkog predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera iz srpnja prošle godine. Tada je dogovoreno da se neće uvoditi nove carine, uključujući carine na automobile i automobilske dijelove, te da će obje strane raditi na ukidanju postojećih carina.
 Međutim, Trump je prije nekoliko dana ponovno zaprijetio da će uvesti carine na europske automobile u svjetlu dugogodišnjeg spora između EU-a i SAD o državnim potporama Boeingu i Airbusu. Trenutačno se na uvoz europskih automobila u SAD plaća carina od 2,5 posto, a Trump je dao nagovijestiti da bi se mogle povećati na 25 posto.
  "Europska unija ispunjava ono što smo dogovorili predsjednik Trump i ja 25. srpnja 2018. Želimo dobitno rješenje u trgovini za obje strane. Želimo ukinuti carine na industrijske proizvode, jer bi to moglo moglo voditi daljnjem povećanju europskog i američkog izvoza", rekao je Juncker.
 "Sada smo spremni započeti formalne pregovore o ova dva ciljana sporazuma koji će donijeti opipljive koristi za ljude i gospodarstva na obje strane Atlantika. Uvjerena sam da uklanjanje prepreka za međusobnu trgovinu može biti dobitna kombinacija za obje strane", rekla je povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem.
 Francuska se protivila otvaranju pregovora zbog toga što je američki  predsjednik Trump odbacio Pariški sporazum o klimi.
 U skladu s pregovaračkim smjernicama, Komisija će analizirati moguće gospodarske, ekološke i socijalne učinke sporazuma o kojima će se pregovarati, uzimajući u obzir obveze koje je EU preuzela potpisujući međunarodne sporazume, uključujući Pariški sporazum o klimatskim promjenama, navodi Komisija.
  Prema procjenama Komisije ukidanje carina na industrijske proizvode povećalo bi europski izvoz u SAD za osam posto te američki izvoz u EU za devet posto do 2033. godine. To odgovora dodatnoj dobiti od 27 milijardi eura za europski izvoz i 26 milijardi za američki izvoz.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam