STROGO ČUVANA TAJNA, ILI?

Kineska znanstvenica konačno progovorila o porijeklu covida-19

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


"Kako bih mogla ponuditi dokaz za nešto kad dokaza nema", tako je Shi Zhengli, virologinja iz laboratorija u Wuhanu, odgovorila novinarima New York Timesa koji su je uspjeli dobiti na telefon i jednostavno pitali: Je li virus koji je izazvao pandemiju pobjegao iz vašeg laboratorija, imate li dokaza da se to nije dogodilo?

Kažu da joj je glas odjekivao ljutnjom jer su je dobili mimo uobičajenih komunikacijskih kanala. Zatim je prešla na tekstualnu poruku: "Ne znam kako je svijet došao do toga, neprestano se nabacujući blatom na nevinu znanstvenicu", piše Jutarnji list.

Da bi zatim zatražila da se razgovor nastavi elektroničkom poštom.

Doktorica Shi je vrlo ugledna u Narodnoj Republici Kini, ali ondje je dovoljna sitnica u tako osjetljivim temama kao što je pitanje podrijetla virusa da se izgubi zaštitnička ruka Partije. Kineski svemoćni predsjednik Xi Jinping prošle godine znanstvenicima je znakovito poručio: "Znanost ne poznaje granice, ali znanstvenici imaju domovinu".

Poznato je da Xi ne voli one koji bi i na koji način mogli iznevjeriti domovinu. Prema dostupnim informacijama kineskih izvora, dr. Shi nije članica Partije. Ali ni Jack Ma, vlasnik internetskog giganta Alibaba, nije dugo priznavao da je u Partiji. Što mu u konačnici nije pomoglo kad je digao glas protiv vladinih financijskih politika. Od tad ga se u javnosti ne čuje i ne vidi.

Tezu da je virus pobjegao iz laboratorija u kineskom gradu Wuhanu, gdje je počela pandemija koja je odnijela stotine tisuća života i zaustavila svijet, nedavno je rasplamsao The Wall Street Journal (WSJ), koji je objavio dva teksta s nizom detalja koji donose niz dokaza da je covid-19 pobjegao virolozima. Američki predsjednik Joe Biden je naložio obavještajnim službama da dodatno istraže odakle je virus stigao, a sličnu su poruku poslali i lideri skupine G7 s nedavnog summita.

Za problem u kojem se našla, Kina je većinom sama kriva. Istražitelji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji su početkom godine došli istražiti izbijanje pandemije u Wuhanu, naišli su na niz ograničenja u radu što je pojačalo sumnje da vlasti nešto skrivaju. NYT donosi interesantan zaključak da se o laboratorijskom porijeklu virusa počelo otvorenije govoriti kad je s vlasti sišao Donald Trump koji je stalno govorio o “kineskom virusu”. Nitko ozbiljan nije se htio s njim slagati pa je tako bila općeprihvaćena teza o prijenosu virusa sa životinje na čovjeka vjerojatno na “mokroj tržnici” u Wuhanu.

Dr. Shi je u razgovoru za NYT rekla da su bilo kakve sumnje u bijeg virusa iz laboratorija bez ikakvog temelja. Na pitanje je li laboratorij bio u posjedu bilo kakvog izvora za koronavirus, dr. Shi dramatično izjavljuje: "Ne", piše Jutarnji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of