PEKING

Kina priznala "slabosti" svog zdravstvenog sustava u epidemiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kina je u subotu priznala da je covid-19 razotkrio "slabosti" njezina sustava zdravstva i sprječavanja zaraznih bolesti, nakon kritika američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Azijske zemlje su se krajem 2019. prve našle na udaru epidemije. Veliki grad Wuhan, u središtu Kine, gdje je novi koronavirus otkriven, posebno je teško stradao.

Početak krize bio je strašan: medicinsko osoblje se našlo pred nepoznatom bolesti, bolnice su zbog preopterećenosti morale odbijati pacijente, testovi su bili nedostupni, bolesnici nisu bili identificirani, nedostajala je oprema.

Više liječnika u Wuhanu koji su upozoravali na pojavu novog virusa, ispitani su u policiji i optuženi za širenje "glasina".

"Borba s epidemijom covida-19 bila je velik ispit za sustav i kapacitete upravljanja u zemlji", priznao je u subotu Li Bin, zamjenik kineskog ministra zdravstva.

"Ujedno je pokazala da još postoje slabosti u sustavima i mehanizmima prevencije i kontrole velikih epidemija u Kini i u njezinu javnozdravstvenom sustavu", istaknuo je na tiskovnoj konferenciji u Pekingu. 

I predsjednik Xi Jinping je u veljači dao sličnu izjavu.

No izjava dana u subotu dolazi u trenutku kada Sjedinjene Države optužuju Peking da je skrivao informacije i loše upravljao krizom.

"To se u Kini moglo zaustaviti", istaknuo je ovog tjedna Donald Trump govoreći o epidemiji.

Peking tvrdi da je sve podatke kojima je raspolagao brzo dojavio Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) i drugim zemljama.

Zamjenik ministra zdravstva naveo je nekoliko smjernica za poboljšanje kineskog zdravstvenog sustava, među kojima je uspostava "centraliziranog, jedinstvenog i djelotvornog zapovjedništva".

Ujedno je spomenuo bolje korištenje umjetne inteligencije i megapodataka ("big data") u sprječavanju epidemija.

Naposljetku, ministarstvo se zauzima za poboljšanje zakona u zdravstvu i za "čvršću međunarodnu suradnju", istaknuo je Li Bin.

Više od 80.000 ljudi bilo je zaraženo koronavirusom u Kini a 4.633 je umrlo, pokazuju najnoviji službeni podatci.

Peking je u petak rekao da podupire osnivanje povjerenstva pod pokroviteljstvom WHO-a koje će procijeniti "svjetski odgovor" na covid-19, ali tek "kada prođe epidemija".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum