PEKING

Kina opušta pravila stanovanja i razvija infrastrukturu u novom valu urbanizacije

| Autor: Hina
Ilustracija

Ilustracija


Kina će popustiti svoja pravila oko stanovanja u mnogim malim gradovima ove godine te će povećati potrošnju na infrastrukturu, poručili su iz državnog ureda za planiranje u ponedjeljak, u novome potezu usmjerenom na povećanje urbanog stanovništva i oživljavanje sve sporijeg ekonomskog rasta.

Nacionalna razvojna i reformska komisija (NDRC) poručila je kako za cilj ima povećati kinesku stopu urbanizacije za najmanje jedan posto do kraja ove godine.

Ovaj potez dio je dugoročnog plana kojim se želi dovesti 100 milijuna ljudi u gradove u pet godina do 2020. U 2018. godini 59,6 posto Kineza živjelo je u urbanim područjima ili gradovima.

"Ovo će omogućiti snažnu podršku za održavanjem održivog i zdravog ekonomskog razvoja i opće socijalne stabilnosti", stoji u objavi NDRC-a.

U gradovima od jedan do tri milijuna ljudi, NDRC će obustaviti ograničenja na registraciju za stanovnike izvan grada, što uključuje radnike migrante i studente. U gradovima od tri do pet milijuna stanovnika, što uključuje mnoge provincijske glavne gradove, ograničenja će biti "općenito opuštena", iako NDRC nije objasnio na koji način.

Dozvole, koje Kinezi inače zovu "hukou", korištene su kako bi se kontrolirale unutarnje migracije u Kini. Bez dozvole, stanovnik grada ne može pristupiti javnim servisima, poput obrazovanja i zdravstvene skrbi.

The Financial News, novina koju kontrolira kineska Centralna banka, u ponedjeljak je pozvala lokalne vlade da pripreme nove zakone kako bi izbjegli kolebanja na tržištu nekretnina, a koje bi mogle imati negativan utjecaj na prava kupaca i financijsku stabilnost.

Kritičari na tržištu nekretnina poručuju kako bi opuštanje pravila moglo dovesti do potkopavanja vlasti koja se trudi kontrolirati špekulacije nekretnina.

NDRC će također podržavati i pokretanje fondova za ulaganje u nekretnine, a kako bi pomogli razviti mrežu stanova za najam.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater