SACRAMENTO

Kalifornija popušta mjere, otvorena newyorška burza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Kalifornija, najmnogoljudnija američka savezna država, u utorak je poduzela novi korak u smjeru popuštanja pandemijskih mjera i, nakon više od dva mjeseca, dopustila otvaranje brijačnica i frizerskih salona u većini saveznih okruga.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u ponedjeljak je ukinuo zabranu održavanja misa i trgovanja u zatvorenim prostorima, ali uz nastavljeno strogo pridržavanje ograničenja u skladu s epidemiološkim mjerama suzbijanja širenja koronavirusa.

"(Kalifornija) ublažava krivulju, intenzivira testiranja i oprezno počinje s ponovnim otvaranjem poslovanja", napisao je Newsom na Twitteru. "Ali MORAMO ovo nastaviti shvaćati ozbiljno", upozorio je.

Iako od 53 kalifornijska okruga njih 47 ispunjava uvjete za ponovno otvaranje brijačnica i frizerskih salona u skladu sa zahtjevnim smjernicama zdravstvenih vlasti, oni koji se nalaze u dva najveća i najpoznatija grada te savezne države, Los Angelesu i San Franciscu, ipak će još neko vrijeme ostati zatvorenima. Saloni za manikuru i tetovažu, teretane, kafići i klubovi također i dalje ostaju zatvoreni, baš kao i kulturni centri i javni bazeni.

U Kaliforniju je karantena uvedena 19. ožujka, čim se pandemija covida-19 počela širiti Sjedinjenim Državama.

Iako je zabrana održavanja misa ukinuta, broj ljudi koji im mogu prisustvovati je ograničen na 25 posto ukupnog kapaciteta crkve. Trumpova administracija prošli je tjedan Newsoma optužila za diskriminaciju zbog zatvaranja crkvi, dok je tvrtkama i filmskim studijima bilo dopušteno da nastave s radom.

Wall Street ponovno otvoren

U utorak je po prvi puta u dva mjeseca vrata otvorila i newyorška burza, iako je ulazak bio dopušten manjem broju brokera, i uz obaveznu masku za sve zaposlenike.

U tjednu do nedjelje, dvadeset američkih saveznih država zabilježilo je rast broja novih slučajeva zaraze, s brojem umrlih u SAD-u nadomak 100 tisuća. na Floridi je zabilježen gotovo 6-postotni rast, dok je savezna država New York zabilježila dvoznamenkasti pad.

U utorak su zeleno svjetlo za otvaranje, iako uz restrikcije, dobile plaže, fitness centri i hoteli u okrugu Broward na Floridi, uključujući Fort Lauderdale.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini