SPLIT/STRASBOURG

Ježić i Barišić ponovno u predsjedništvu Međunarodne Paneuropske unije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dosadašnji predsjednik Međunarodne paneuropske unije  Alain Terrenoire izabran je na tu dužnost u novom petogodišnjem mandatu, a predsjednik i bivši predsjednik Hrvatske paneuropske unije akademik Mislav Ježić i  Pavo Barišić ponovno su izabrani u njezino predsjedništvo, priopćeno je u nedjelju iz Hrvatske paneuropske unije.

 Tako je odlučilo 200 zastupnika iz 22 europske države na općoj skupštini Međunarodne paneuropske unije  koja je ovoga vikenda zasjedala u Europskom parlamentu u Strasbourgu, a na kojoj je sudjelovalo 14 zastupnika iz Hrvatske.
  Predsjednik Terrenoire u svom je govoru spomenuo i zemlje jugoistoka Europe zauzevši se za njihovo uključivanje u Europsku uniju.
 "Što prije moramo u Europsku uniju integrirati Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Srbiju. To se treba učiniti sagledavajući njihove specifične položaje, ali ne po kriterijima koji su postojali prije 25 godina“, naglasio je Terrenoire.
Kako se navodi u priopćenju, na Skupštini su kao posebni gosti govorili i potpredsjednik Europskog parlamenta Rainer Wieland i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman.

Ministar Radman na skupu je govorio o prioritetima predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.  Osvrnuo se i na zemlje europskog jugoistoka koje teže ulasku u Europsku uniju.
 "Hrvatska razumije zemlje tog dijela Europe i vjerujem da će Zagrebački samit u svibnju biti prilika za definiranje politike za jugoistočnu Europu u idućem desetljeću. Snažno podržavamo otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nadam se da će oni početi i prije samita u Zagrebu“, rekao je Radman.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini