JOHANNESBURG

JAR privremeno prekida cijepljenje cjepivom AstraZenecea

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Južna Afrika prekida privremeno korištenje cjepiva AstraZenece u protiv covida-19 pošto su podaci pokazali da ono pruža minimalnu zaštitu u slučaju južnoafričke varijante koronavirusa.

Ministar zdravstva Zweli Mkhize rekao je u nedjelju da će vlada pričekati savjete znanstvenika o tome kako nastaviti nakon razočaravajućih rezultata u ispitivanjima koja je provelo Sveučilište Witwatersrand.

Studija tog južnoafričkog sveučilišta i sveučilišta Oxford pokazala je da cjepivo ima bitno smanjenu učinkovitost protiv blagog oblika južnoafričke varijante bolesti.

Vlada je kanila AstraZenecinim cjepivom imunizirati zdravstvene radnike pošto je primila milijun doza koje je proizveo Serum Institute of India.

Umjesto toga, vlada će ponuditi cjepiva proizvođača Johnson & Johnson te Pfizer idućih tjedana dok stručnjaci budu procjenjivali na koji način se može koristiti AstraZenecino.

"Od idućeg tjedna u četiri sljedeća tjedna očekujemo da će zdravstvene radnike cijepiti proizvodom J&J i Pfizer", rekao je ministar Mkhize. 

Dodao je da će se s cjepivom AstraZenece "pričekati dok znanstvenici ne pruže jasne upute što moramo činiti".

Među varijantama koronavirusa koje trenutno najviše zabrinjavaju znanstvenike su  tzv. britanska, južnoafrička i brazilska varijanta, koje se, čini se, šire mnogo brže od drugih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater