MADRID

Jandroković u Madridu zahvalio Španjolskoj na potpori za šengen i eurozonu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u srijedu je boravio u Španjolskoj gdje je kolegici Meritxell Batet Lamani zahvalio na potpori Madrida Hrvatskoj na putu prema članstvu u šengenu, eurozoni i Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). 

Jandroković je u Madrid stigao na poziv predsjednice Zastupničkog doma Batet, na međuparlamentarni forum dviju zemalja, priopćeno je iz Sabora. 

U održanom govoru istaknuo je višestoljetnu povezanost dviju zemalja, suradnju unutar Europske unije, NATO saveza i MED9 foruma pa zahvalio na španjolskoj potpori u ostvarivanju hrvatskih strateških interesa - pridruživanju šengenskom prostoru, eurozoni te OECD-u. 

Jandroković je iskazao zadovoljstvo jačanjem gospodarske suradnje i nuklearnim projektom DONES - izgradnjom prve elektrane u kojoj će se električna energija proizvoditi uz pomoć fuzije, osmišljenog na temelju španjolsko-hrvatske inicijative. 

Predsjednici parlamenata osudili su rusku agresiju na Ukrajinu i iskazali punu solidarnost s Kijevom, a Jandroković je „s obzirom na mogućnost prelijevanja sigurnosne krize“ iz te zemlje govorio i o situaciji u zemljama u hrvatskom susjedstvu, stoji u priopćenju. 

Naglasio je važnost zaštite jednakopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini i ponovio hrvatsku podršku proširenju EU-a na zemlje zapadnog Balkana. 

Na međuparlamentarnom forumu sudjelovali su i zastupnici Branko Bačić, Stephen Nikola Bartulica, Davor Ivo Stier, Majda Burić, Katarina Nemet i Nikša Vukas. 

U nastavku službenog posjeta Španjolskoj Jandroković će se u hrvatskom veleposlanstvu u Madridu susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Španjolskoj.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of